Ako se tko osjećao 'čudno'... / Iz prodaje povlače čips zbog previsokih razina alkaloida kojih inače ima u halucinogenim biljkama

Image
Foto: Shutterstock

Najčešći izvor tropanskih alkaloida u prirodi su određene biljke, od pamtivijeka poznate po snažnim halucinogenim svojstvima

29.7.2022.
13:34
Shutterstock
VOYO logo

Državni inspektorat Republike Hrvatske izvijestio je potrošače da je je zbog povećane količine tropanskih alkaloida opozvan proizvod Trafo Bio Organic Tortilla Chips Naturel, prenijela je Hina iz priopćenja u kojem se navodi i sljedeće:

"Proizvod mase 200 grama, s rokovima trajanja od 15. kolovoza do 9. siječnja 2023. nije u skladu s Uredbom 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Državni inspektorat RH /

Oprez! S polica se povlači čips s paprikom. Provjerite imate li ga kod kuće

Image
Državni inspektorat RH /

Oprez! S polica se povlači čips s paprikom. Provjerite imate li ga kod kuće

"Proizvođač je dennree GmbH, Hofer Str. 11, 95183 Töpen, Njemačka, na tržište ga stavlja Bio planet d.o.o., Ulica Josipa Jovica 93, 21000 Split, pokazuju podaci o proizvodu. Obavijest se odnosi isključivo na proizvod s navedenim podacima."

Što su to tropanski alkaloidi i zašto bi u hrani bili opasni po zdravlje? Stručna literatura kao najčešći izvor tropanskih alkaloida, i to prirodni, navodi određene biljke, redom snažnih halucinogenih svojstava kao što su bunika, velebilje i kužnjak, koje su se po Europi zbog točno tih svojstava od pamtivijeka tradicionalno koristile u magijskim i religijskim obredima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo iz biljaka do danas je otkriveno oko 200 različitih tropanskih alkaloida, od kojih se poneki koristi i u medicini, ali se u pravilu u velikim količinama vode kao tvari snažnih toksičnih svojstava, kao jaki otrovi.

Najpoznatiji tropanski alkaloidi u hrani su atropin (još od antike su poznati medicinski učinci biljaka s njegovom visokom koncentracijom), skopolamin (ima ga u bunici, kužnjaku, mandragori...) i hiosciamin. Najnoviji slučaj s povlačenjem hrane zbog ovih tvari nije jedini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije samo nekoliko dana iz prodaje su povukli još jedan čips koji je sadržavao previsoke razine tropanskih alkaloida, a u travnju prošle godine povučena je iz prodaje jedna serija pahuljica od prosa zbog istog problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo