Nova afera u MORH-u! / Iz Austrije vraćeni vojnici zbog nedopustivog ponašanja: 'Takve ispade ne toleriramo'

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Mirko Šundov nakon afere švercanja oružja, potvrdio je i novu spornu situaciju

26.11.2019.
12:41
VOYO logo

MORH je potvrdio vijest o smjenama u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu. Kako je rekao načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, kriminalističkim istraživanjem nije pronađeno oružje kod osumnjičenih osoba.

Kazali su da su za ovu aferu doznali početkom studenog. No, tada je još trajalo kriminalističko istraživanje pa nisu iznosili ništa u javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj se događaj dogodio u grani vojske, ali ne u cijeloj vojsci", rekao je Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Mirko Šundov.

Objasnio je kako su podnesene stegovne prijave i suspenzije...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Podnesena je stegovna prijava i suspenzija protiv pilota, stegovna prijava vojnog policajca, smjena s dužnosti zapovjednika letačkoga voda, smjena zapovjednika eskadrile helikoptera, smjena zapovjednika 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i umirovljenje dosadašnjeg zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva", kazao je Šundov.

"Odgovornost je utvrđena u 93. krilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva"

Rekao je da će učiniti sve da se sporni događaj ne bi ponovio. Na pitanje je li misli da je trebao podnijeti ostavku, ponovio je da je nepravilnost utvrđena u grani vojske, ali ne u cijeloj vojsci. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Utvrđena je odgovornost u 93. krilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva", objasnio je više puta načelnik stožera i kazao kako "nije pronađeno ilegalno oružje kod prijavljenih osoba, ali je bilo manipulacije streljivom".

Izvijestio je da su ovih dana imali i nestegovno ponašanje trojice pripadnika Oružanih snaga u Austriji koje su odmah povukli u Hrvatsku. Nedopušteno su konzumirali alkohol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nedopušteno su konzumirali alkoholi i odmah su vraćeni iz Austrije u Hrvatsku. Imamo kvalitetnu vojsku, netko će ih zamijeniti. Mi u vojsci imamo nultu toleranciju na alkohol", objasnio je. 

I dalje se radi na nabavi borbenih aviona, kazali su kako rade da se pošalju zahtjevi državama za ponudom.  Zemlje će imati 5 mjeseci za odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik Šundov rekao je i kako su na raspolaganje stavili dva helikoptera potresom pogođenoj Albaniji koji mogu prevesti tim civilne zaštite. 

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak je na prijedlog načelnika Glavnog stožera OS RH generala zbora Mirka Šundova, a uz suglasnost ministra obrane Damira Krstičevića umirovila zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadnog generala Matu Mikića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi zapovjednik HRZ-a postaje brigadni general Michael Križanec, koji je do sada bio zamjenik zapovjednika. Smijenjen je i zapovjednik 93. zrakoplovne baze u Zemuniku brigadir Mario Pleša, a novi zapovjednik baze je brigadir Željko Ninić

"To su vrhunski časnici, vrhunski piloti, to su ljudi koji su kompletno školovani u Hrvatskoj, nakon toga su završili odgovarajuće škole u inozemstvu, u SAD-u. Vjerujem tim ljudima, prema tome idemo dalje jačati HRZ", istaknuo je ministar obrane Damir Krstičević

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problem je da netko nije mogao ući u vojarnu, i nije se mogao voziti u helikopteru, i zato smo poduzeli i napravili promjene u Hrvatskoj vojsci. Danas će dečki biti suspendirani, idu pravosudna tijela koja će to kompletno raščlaniti", poručio je Krstičević.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo