Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu objavila je priopćenje oko hrane i situacije iz Osijeka.
Njihovo priopćenje objavljujemo u cijelosti:
"U ovom trenutku, bez konkretnih analitičkih podataka, osjetljivo je preliminarno iznositi zaključke vezano za posljedice ovog nesretnog događaja.
U intenzivnoj smo komunikaciji i koordinaciji s Ministarstvom poljoprivrede, DIRH-om, Zavodima za javno zdravstvo i Stožerom civilne zaštite OBŽ-a te izrađujemo hitnu procjenu potencijalnog rizika za zdravlje ljudi i životinja, a koja može proizlaziti iz konzumacije hrane i hrane za životinje na području izloženom potencijalnom riziku.
Ono na što možemo apelirati, na područjima koja se nalaze u neposrednoj blizini požarišta, a dok još nemamo završenu konkretnu procjenu, je da potrošači temeljito peru i gule voće i povrće te da izbjegavaju konzumaciju lisnatog povrća (npr. salata, blitva) koje je bilo izloženo česticama iz dima.
Uzgajivači domaćih životinja (stoka, perad, pčele) neka životinje ne izvode na pašu i ne hrane djetelinsko-travnim smjesama koje su bile direktno izložene česticama iz dima.
Čim budemo imali preliminarne rezultate i konkretnije informacije, javnost će o istima biti bez odgode obaviještena.
Temeljem pozitivnih propisa RH, Državni inspektorat RH je nadležan za poduzimanje mjera radi uklanjanja mogućih štetnih posljedica na okoliš uslijed izvanrednih događaja."
POGLEDAJTE VIDEO: Osječki epidemiolog: 'Ne jedite voće i povrće iz vrtova. U atmosferi su čestice koje će onečistiti zrak i tlo'