PRIPAZITE / Iz Agencije za hranu upozorili: 'Izbjegavajte konzumaciju salate, blitve. Životinje neka ne idu na pašu'

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

'Čim budemo imali preliminarne rezultate i konkretnije informacije, javnost će o istima biti bez odgode obaviještena. Temeljem pozitivnih propisa RH, Državni inspektorat RH je nadležan za poduzimanje mjera radi uklanjanja mogućih štetnih posljedica na okoliš uslijed izvanrednih događaja', napisali su

5.10.2023.
15:30
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu objavila je priopćenje oko hrane i situacije iz Osijeka.

Njihovo priopćenje objavljujemo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom trenutku, bez konkretnih analitičkih podataka, osjetljivo je preliminarno iznositi zaključke vezano za posljedice ovog nesretnog događaja.

Image
OGROMNA BUKTINJA /

Osječki epidemiolog: 'Ne jedite voće i povrće iz vrtova. U atmosferi su čestice koje će onečistiti zrak i tlo'

Image
OGROMNA BUKTINJA /

Osječki epidemiolog: 'Ne jedite voće i povrće iz vrtova. U atmosferi su čestice koje će onečistiti zrak i tlo'

U intenzivnoj smo komunikaciji i koordinaciji s Ministarstvom poljoprivrede, DIRH-om, Zavodima za javno zdravstvo i Stožerom civilne zaštite OBŽ-a te izrađujemo hitnu procjenu potencijalnog rizika za zdravlje ljudi i životinja, a koja može proizlaziti iz konzumacije hrane i hrane za životinje na području izloženom potencijalnom riziku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono na što možemo apelirati, na područjima koja se nalaze u neposrednoj blizini požarišta, a dok još nemamo završenu konkretnu procjenu, je da potrošači temeljito peru i gule voće i povrće te da izbjegavaju konzumaciju lisnatog povrća (npr. salata, blitva) koje je bilo izloženo česticama iz dima.

Uzgajivači domaćih životinja (stoka, perad, pčele) neka životinje ne izvode na pašu i ne hrane djetelinsko-travnim smjesama koje su bile direktno izložene česticama iz dima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čim budemo imali preliminarne rezultate i konkretnije informacije, javnost će o istima biti bez odgode obaviještena.

Temeljem pozitivnih propisa RH, Državni inspektorat RH je nadležan za poduzimanje mjera radi uklanjanja mogućih štetnih posljedica na okoliš uslijed izvanrednih događaja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Osječki epidemiolog: 'Ne jedite voće i povrće iz vrtova. U atmosferi su čestice koje će onečistiti zrak i tlo'

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo