OGROMNA BUKTINJA / Osječki epidemiolog: 'Ne jedite voće i povrće iz vrtova. U atmosferi su čestice koje će onečistiti zrak i tlo'

'U ovom trenutku su u atmosferi lebdeće čestice koje će s vremenom, ovisno o strujanju zraka, prije ili kasnije biti odnesene dalje ili će padati u nekoliko kilometara radijusa od samog mjesta događaja', dodao je

4.10.2023.
17:37
VOYO logo

Ogroman požar u pogonu tvrtke Drava International vidi se čak iz Svemira. Na snazi je i dalje upozorenje za sve građane da ne izlaze iz domova i ne borave na otvorenom ako ne moraju, dok osječke vlasti tvrde da je kvaliteta zraka zadovoljavajuća unatoč požaru.

Ipak, Voditelj službe za epidemiologiju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i član kriznog stožera Nikola Kraljik preporučio je tamošnjim stanovnicima da ne jedu voće i povrće koje uzgajaju zbog opasnosti od mogućeg onečišćenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U takvim trenucima kad postoji velika količina dima i izgaranje plastike, diže se velik broj čestica u vanjsku atmosferu koja će ne samo kratkotrajno, nego i duže vrijeme onečistiti ne samo zrak nego i tlo. Te će čestice pasti i zadržavati se na njemu stoga je preporuka da one namirnice koje uzgajaju u svojim vrtovima i voćnjacima ne konzumiraju", rekao je za Danas.hr.

Image
ZORAN PAKŠEC /

RTL Danas uživo iz Osijeka: 'Vjetar nam stvara najveći problem. Ozlijeđeni vatrogasac je na operaciji'

Image
ZORAN PAKŠEC /

RTL Danas uživo iz Osijeka: 'Vjetar nam stvara najveći problem. Ozlijeđeni vatrogasac je na operaciji'

Ako ih baš moraju konzumirati, preporučuje da se namirnice temeljito operu i mehanički očiste, no glavna poruka bi bila da se takvo voće i povrće ne koristi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dok ne vidimo koje su koncentracije i gdje točno u kojim zonama je došlo do onečišćenja. Jer u ovom trenutku su u atmosferi lebdeće čestice koje će s vremenom, ovisno o strujanju zraka, prije ili kasnije biti odnesene dalje ili će padati u nekoliko kilometara radijusa od samog mjesta događaja", objasnio je Kraljik.

Podsjetimo, noćas u jedan sat iza ponoći buknuo je požar u pogonu tvrtke Drava International gdje se recikliraju PET boce. Na terenu je sada 50-ak vatrogasaca koji se i dalje neumorno bore s buktinjom koja se ne pamti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom dana ozlijeđena su tri vatrogasca, a jedan je s ozbiljnim opeklinama i ozljedama hitno prevezen u Klinički bolnički centar Osijek gdje mu se ukazuje pomoć.

Ekipama na terenu problem stvara vjetar, no očekuje se da će u idućih nekoliko sati uspjeti smiriti dio otvorenog plamena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanje s buktinjom je bilo dramatično tijekom dana. Vatrogasci su priznali da se na njima topi oprema, a u razgovoru s iskusnim vatrogascima doznali smo da kod ovakvih požara temperature dostižu i 1400 Celzijevih stupnjeva.

Najavljena je istraga koja bi trebala rasvijetliti što se točno dogodilo i kako je krenuo požar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Dramatične snimke razbuktalog osječkog požara iz zraka!

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo