napokon pobjeda / Ivo i Mladen udomili dvoje djece: 'Jako su sretni. Čitaju im priče, zajedno šetaju psa, bili su na moru...'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Posvajanje je iduća postaja koju Dugine obitelji planiraju proći na putu prema bračnoj i obiteljskoj jednakosti za sve građane

7.9.2020.
15:47
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Pravna odiseja životnih partnera Mladena Kožića i Ive Šegote napokon je doživjela sretan kraj: iz udruge Dugine obitelji u ponedjeljak je službeno potvrđeno da je taj zagrebački par udomio dvoje djece.

Podsjetimo, Kožić i Šegota 2017. su se godine prijavili u lokalni Centar za socijalnu skrb u želji da postanu udomitelji. Njihov je zahtjev uredno zaprimljen, obavili su sve potrebne evaluacije i krenuli na edukacije o udomiteljstvu, no nedugo poslije toga zahtjev im je odbijen jer "ne ispunjavaju uvjete da postanu udomitelji" – samo zato što su u životnom partnerstvu. Da je jedan od dvojice životnih partnera odlučio postati samostalni udomitelj, pravna borba koja je trajala tri godine ne bi se uopće dogodila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srećom, u prosincu 2019. godine Upravni sud u Zagrebu presudio je da Mladen Kožić i Ivo Šegota, životni partneri, mogu postati udomitelji, a u veljači 2020. Ustavni sud je donio odluku kojom je de facto potvrdio tu presudu i naveo da se Zakon o udomiteljstvu koji je trenutačno na snazi u Republici Hrvatskoj mora tumačiti tako da uključuje životne partnere ravnopravno kao i ostale udomitelje, i da je to jedina ispravna interpretacija Zakona.

U proljeće 2020. Ministarstvo obitelji donijelo je rješenje koje pobija odbijenicu Centra za socijalnu skrb te su Ivo i Mladen ponovo prošli kroz proces procjene - ovaj put s pozitivnim ishodom. Nakon što su dobili dozvolu za bavljenje udomiteljstvom, postali su i udomitelji - budući da su, kao što su više puta ponovili u posljednje tri godine, pristali na to da budu udomitelji više djece, bez obzira na dob ili poteškoće u razvoju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema uputama nadležnog Centra za socijalnu skrb, informacije o djeci ne smiju dijeliti, i u skladu s tim, životni partneri Kožić i Šegota donijeli su odluku kako više neće izlaziti u medije i davati izjave. No, poručili su kako su udomili dvoje djece, i kako ih u budućnosti žele udomiti još.

“Možemo samo reći da su naši članovi Ivo i Mladen jako sretni s novim članovima kućanstva, i da prolaze sve što i ostale obitelji; čitaju priče djeci, zajedno kuhaju, šetaju psa, otišli su zajedno na more i tako dalje. Jako nam je drago da su institucije ispoštovale odluke sudova, i ovo nam daje nadu da se stvari u našoj zemlji ipak mogu promijeniti”, rekao je medijima predsjednik udruge Dugine obitelji, Daniel Martinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Znamo za još jedan par koji je bio odbijen, i sad se vratio na procjenu u Centar. U našem članstvu imamo još parova koji su zainteresirani za udomiteljstvo, ali i i posvajanje. Planiramo organizirati edukacije kao udruga, kako bismo sve zainteresirane LGBTI osobe informirali o tome kako mogu pomoći napuštenoj djeci, i pružiti im topli dom i ljubav koju zaslužuju”.

Posvajanje je iduća postaja koju Dugine obitelji planiraju proći na putu prema bračnoj i obiteljskoj jednakosti za sve građane i građanke Republike Hrvatske. Nedavne presude Ustavnog suda životnim partnerima otvaraju mogućnost da postanu posvojitelji, budući da se njima potvrđuje kako oni moraju imati jednak tretman kao i bračni drugovi, što se i dogodilo u slučaju Kožića i Šegote, iako Zakon o udomiteljstvu eksplicitno ne spominje životne partnere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Naš Ustav i naši zakoni vrlo su jasni i jednostavni; osobe ne smiju biti diskriminirane zbog seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta. I nas je iznenadilo što se ovaj slučaj zapravo dosta brzo riješio. Pravno gledajući; očekivali smo da ćemo ići do Europskog suda za ljudska prava, i bili smo spremni na minimalno pet godina pravnih bitaka umjesto 'samo' tri godine. I ne smijemo zaboraviti da je u cijeloj ovoj priči najvažnija dobrobit djece, koja je također istaknuta u presudama sudova. Ne postoji dijete kojem bi bilo bolje provesti djetinjstvo u domu za nezbrinutu djecu, nego uz podršku odraslih osoba, pa tako i uz dvojicu muškaraca”, dodao je Martinović.

“Svim komentatorima koji se brinu kako će biti djeci s gej roditeljima poručili bismo da su upravo oni dio tog društva, da preispitaju svoje stavove o homoseksualnosti, i da razmisle kako se oni sami odnose prema najranjivijim skupinama. Djeca u duginim obiteljima u Hrvatskoj postoje već godinama, ima ih sve više i više, sad i u udomiteljskim obiteljima, i vidimo kako nam podrška raste. Iskreno se želimo zahvaliti svima koji su nam u posljednje tri godine pružali podršku, ali tu ne prestajemo i nećemo prestati dok se ne izborimo za potpunu bračnu i obiteljsku jednakost”, poručuju iz udruge Dugine obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo