Optimistična poruka / Ivan Đikić o drugom valu epidemije: 'On je realnost, ali sada imamo prednost'

Image
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Svi se pitaju hoće li biti drugog vala koronavirusa i kako će on izgledati

23.5.2020.
10:43
Petar Glebov/PIXSELL
VOYO logo

Znanstvenik Ivan Đikić u emisiji HRT-a Zajedno za zdravlje komentirao je postignuće tima znanstvenika koji su uspjeli otkriti kako se ljudske stanice mijenjaju nakon zaraze koronavirusom, razvoj cjepiva te mogućnost drugog vala epidemije.

Na pitanje što otkriće znači za razvoj cjepiva odgovorio je kako je zadaća znanosti da ponudi znanja na mnogim razinama kako bi se mogli stvarati bolji testovi, lijekovi i cjepiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da bismo uopće mogli razumjeti neprijatelja moramo ga prepoznati iznutra, a to je zadaća znanosti. Znanost mora ponuditi različite strukturalne, molekularne, biokemijske putove i znanja na temelju kojih možemo stvarati nove lijekove, bolja cjepiva i bolje testove. Još uvijek mislimo da testovi koji su prisutni nisu dovoljno dobri, dovoljno specifični, tako da se na tome treba raditi i ništa od dijagnostike do terapije neće biti uspješno ukoliko ne znamo o ovom virusu maksimalne detalje", poručio je Đikić.

Istaknuo je da trenutno sva cjepiva koja se testiraju imaju jednake šanse za uspjeh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nepotrebno je govoriti o kompeticiji i tko ima najviše šanse. Za sada svi imaju podjednake šanse. Radi se o 8 kliničkih ispitivanja cjepiva koja su razvijana, 4 u Kini, 3 u Americi, jedan u Velikoj Britaniji. Svi oni pokazuju jedan određeni napredak i svi očekujemo da bilo tko, zajedno ili pojedinačno, stvori prvo cjepivo koje će biti neštetno, koje će biti sigurno za korištenje, a imati dobar imunološki odgovor kod testiranih osoba", izjavio je Đikić.

Smatra da je prvi val epidemije u Hrvatskoj poprilično dobro prošao, upravo zbog brze reakcije i ranog uvođenja epidemioloških mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za sada u Hrvatskoj prva pojava virusa, prvi val je prošao dosta dobro. Kolega Lauc je dobro poentirao, možda u Hrvatskoj nismo nikad ni susreli prvi val kao što je bio u Americi jer smo vrlo ranim epidemiološkim mjerama zaustavili jednu veliku pojavu tog virusa. Imali smo takozvano izravnavanje krivulje. Dogodilo  nam se na nekoliko slučajeva proboj virusa u staračke domove, na otoke, na mjesta gdje nam se nije trebalo dogoditi, ali to je sastavni dio borbe s virusom, tako da smo mi u Hrvatskoj prošli gotovo bez prvog vala", pojasnio je.

Ipak, ističe kako je drugi val epidemije realnost svih virusnih bolesti, ali da istovremeno trenutno imamo veliku prednost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče drugog vala, on je jedna realnost kod svih virusnih bolesti, ali u isto vrijeme imamo veliku prednost sada. Ja ne očekujem ogromne proboje nečega što nam se dogodilo s gripom s početka prošlog stoljeća, nego očekujem stvarno jednu pravilnu, pametnu borbu protiv nove pojave virusa.

Mi znamo da je virus oko nas, jučer je bilo preko 100 000 ljudi zaraženo u svijetu u jednom danu. To vam govori koliko se taj virus brzo širi svim različitim zemljama - od Južne Amerike, Amerike, Rusije, Afrike. U  svim tim situacijama imate jako veliki broj virusa. On se opet može vratiti i u Aziju i u Europu tako da moramo biti oprezni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali smo sad spremni, imamo puno uspješnije metode testiranja, detektiranja tih virusa, već znamo kako se borimo tako da smo puno spremniji i ne očekujem nekontrolirani drugi val baš što se tiče Hrvatske i Europe", izjavio je Đikić u emisiji Zajedno za zdravlje HRT-a.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo