OBJAVLJENA KARTA /

Istrijane iznenadila povremena zagađenja zraka koja im navodno dolaze iz Italije, a mjerne stanice ih ne evidentiraju

Image
Foto: Ilustracija/Ivica Galovic/ PIXSELL

Povećane koncentracije zabilježene u Istri nisu iznenađujuće s obzirom na doba godine, kažu iz NZZJZ-a Istarske županije

3.2.2022.
17:50
Ilustracija/Ivica Galovic/ PIXSELL
VOYO logo

Da je oblak zagađenja iz sjeverne Italije došao u Istru, zaključili su članovi grupe Istramet nakon što je na istoj objavljena karta koja pokazuje ogroman oblak zagađenja nad hrvatskom regijom, ali i dobrim dijelom Italije. 

Kako javlja Glas Istre, naveli su kako mjerne stanice u Istri zagađenje nisu evidentirale te zaključili kako ih treba biti više. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petar Radovan iz Istrameta za Glas Istre navodi kako mjerne stanice postoje, ali i kako ne postoje znanstvena istraživanja koja bi potvrdila da se čestice zaista na takav način prenose iz jedne u drugu državu. Ipak, on zaključuje: "Velik dio onečišćenja vjerojatno nam dolazi i kao posljedica drifta iz susjedne Italije". 

"Znanstveno je dokazano kako dugotrajna izloženost većim razinama ovih čestica loše utječe na kvalitetu života, povećava smrtnost, otežava svakodnevni život astmatičarima kao i srčanim bolesnicima, stoga je zabrinutost građana opravdana", tvrdi potom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OD VREĆICA DO MREŽA /

Komentar Šprajca: 'Europskim birokratima ne pada napamet zabraniti korištenje ribarskih mreža. Zagađenje onda nije važno'

Image
OD VREĆICA DO MREŽA /

Komentar Šprajca: 'Europskim birokratima ne pada napamet zabraniti korištenje ribarskih mreža. Zagađenje onda nije važno'

Smatra tako i da je od naročite važnosti da javne institucije redovito obavještavaju građane priopćenjima za medije i javnim nastupima, ali i da se postane neovisne mjerne jedinice. Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije pak tvrde, mjernih jedinica ima dovoljno.

"Na području Istarske županije postoji više automatskih mjernih postaja kojima se prati kvaliteta zraka i koje su dio mjernih mreža različite namjene, ali se u konačnici svi rezultati koriste za ocjenu kvalitete zraka", tvrdi Željko Stipić, voditelj Laboratorija za ispitivanje kvalitete zraka Službe za zdravstvenu ekologiju Odjela za zaštitu i unapređenje okoliša NZZJZ-a.

Nabraja tako za koje sve namjene stanice postoje pa zaključuje kako povećane koncentracije zabilježene u Istri nisu iznenađujuće s obzirom na doba godine. 

"Možemo vidjeti da je situacija ista ili slična na svim područjima u našem okruženju, posebno na područjima gdje se prate lebdeće čestice PM2,5. Tako se ista povećanja očitavaju i na mjernim postajama na sjeveru Italije kao i na cjelokupnom području Republike Hrvatske", naveo je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo