ISTRAGA ZBOG ANTIFAŠIZMA: / Policija istražuje osnovnu školu u Boboti jer su učenici pjevali partizanske pjesme

Image
4.11.2016.
17:03
VOYO logo

Prema dojavi, to je od njih tražio netko od nastavnika škole kako bi na taj način obilježili Dan ustanka u Srbu.

U vukovarskoj policiji potvrdili su da su dobili nalog odvjetništva, no rezultate izvida ne mogu komentirati jer su tajni. Roditelji kažu kako se digla hajka i kako ih je strah da će njihova djeca biti obilježena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SVEĆENIK NA OTVORENJU ŠKOLE PORUČIO UČENICIMA I KOLINDI: /

'Bog je gospodar svih znanosti!'

Image
SVEĆENIK NA OTVORENJU ŠKOLE PORUČIO UČENICIMA I KOLINDI: /

'Bog je gospodar svih znanosti!'

U školi se, pak, neslužbeno doznaje da te informacije nisu u potpunosti točne. Kako pišu Novosti, u kolovozu ove godine KUD iz Bobote pozvan je na gostovanje u Srb povodom organizirane komemoracije za žrtve pobune protiv terora NDH nad Srbima. KUD Bobota odazvao se pozivu, ali su sa sobom poveli i nekoliko školske djece iz sela. Ta su djeca doista tamo pjevala pjesme. No, u školi ističu kako ništa od toga nije bilo u organizaciji škole niti je škola to znala, obzirom da su djeca tamo išla tijekom školskih praznika.

"Ovo je politički pritisak i zastrašivanje pripadnika srpske zajednice. Niko ne krije da su djeca bila u Srbu, pa mi nije jasno čemu saslušavanja. Nijedno dijete nije bilo prisiljeno da ide, roditelji su dali suglasnost. Djeca su u Srb išla prvenstveno zbog putovanja. Njihov nastup nije ni bio u okviru zvaničnog programa, već prije njegovog početka, a kako su u pitanju pjesme autora poput Nazora i Ćopića, koje nisu zabranjene, ne vidim u tome ništa sporno ni provokativno. Provokacija je ovo što se sada događa - kaže Svetislav Mikerević, predsjednik županijskog Vijeća srpske nacionalne manjin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda su povrijeđena prava djece"

ŽUPNICI PRIJETE RODITELJIMA: Ako vam djeca u školi pohađaju etiku umjesto vjeronauka, ništa od krizme!

Portal Novosti je dobio odgovor iz Ureda pravobraniteljice za djecu Ivane Milas Klarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju se navodi da je prijavu o kršenju prava djece na skupu u Srbu dostavila Ministarstvu i zatražila propitivanje postupanja ravnatelja OŠ Bobota ‘zbog uključivanja djece u aktivnosti s obilježjima političkog skupa u Srbu’. Pravobraniteljica je, navodi se u odgovoru, ‘ponovila svoje stajalište o osudi svakog oblika manipulacije djecom i još jednom pozvala pojedince, političke stranke, skupine, udruge i one koji nadziru političku kampanju, naročito u vrijeme izbora, da ne iskorištavaju djecu u političkoj promidžbi’.

"Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nas je 22. kolovoza 2016. izvijestilo kako je od ravnateljice škole zatražilo očitovanje, budući da je dužno istražiti relevantne činjenice i okolnosti povezane s događajem vođenja djece učenika OŠ Bobota u Srb . 27. rujna 2016. prosvjetna inspektorica Samostalnog sektora za inspekcijski nadzor Službe prosvjetne inspekcije – Područne jedinice u Osijeku nas je izvijestila kako je obavila inspekcijski nadzor te istog dana 27. rujna 2016. dostavila predmet na nadležno postupanje Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj kako bi nakon njihovog izvješća mogla odlučiti ima li elemenata za poduzimanje mjera prema Zakonu o prosvjetnoj inspekciji, odnosno da li su postupanjem zaposlenice škole povrijeđena prava djece, učenika škole i ima li u njenom postupanju elemenata kaznenog djela. Završno izvješće još nismo dobili" piše u odgovoru pravobraniteljice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na repertoaru Nazor, Čopić...

‘Novosti’ su od organizatora dobile recitirane tekstove. Riječ je o Ćopićevim stihovima iz pjesama ‘Na Petrovačkoj cesti’, ‘Pjesma mrtvih proletera’, ‘Na putu slavnih predaka’ i ‘Lika’, čuvenim pjesmama ‘Druže Tito, mi ti se kunemo’ crnogorskog akademika Radoslava Rotkovića i ‘Mi smo Titovi’ bosanskohercegovačkog književnika Advana Hozića te stihovima iz pjesme ‘Titov naprijed’ Vladimira Nazora, inače prvog predsjednika ZAVNOH-a i Predsjedništva Narodnog sabora Hrvatske

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo