za prave gurmane / Istra - gastronomija o kojoj se daleko čuje

Image
Foto: PROMO

Čim netko spomene Istru zamirišu tartufi, maslinovo ulje i malvazija. I baš zato nismo mogli dočekati da Istra dođe na red jer ova regija, poznata po iznimnim gastronomskim delicijama i brojnim stancijama koje ne prestaju privlačiti goste iz cijeloga svijeta, ima puno toga za ponuditi.

23.4.2019.
9:00
PROMO
VOYO logo

Razgovarali smo s Istrijanima i uspjeli iskamčiti pokoji savjet za dobar grill.

  • Začini su odlični, ali treba znati kako ih koristiti. Većina mediteranskih začinskih trava iznimno je aromatična i zato ako pripremate bijelu ribu ili pak piletinu ili puretinu, koristite samo malo domaće metvice. Sve ostalo, samo će ubiti sve okuse.
  • Već se desetljećima vode rasprave treba li meso prije grilla soliti ili ne? U Istri su nam konačno riješili taj misterij! Ako je meso mljeveno, posolite ga ranije, a meso u komadu posolite nakon.
  • Dobar alat od velike je važnosti za pripremu sjajnog grila, no u Istri nam kažu, osim onog uobičajenog, pripremite kist i ribež! Kistom umočenim u pivo ili temeljac premazujte meso dok se peče na grillu, bit će neodoljivo sočno. A ribež? Tartufi i parmezan naribani izravno na meso učinit će svoju magiju – mirisom, okusom i teksturom. Istrijani su nam šapnuli kako je biftek od boškarina najbolji izbor.
Image
Foto: PROMO
  • Svinjski ombolo. Žlomprt ili zarebnjak, kako ga zovu u Istri, savršeno je predjelo kojeg ćete lako pripremiti na grillu. Na visokoj temperaturi pecite ga dvije i pol minute sa svake strane, pustite ga da se ohladi i narežite na tanke fetice.
  • I za kraj, desert. Jeste li ikada probali štrudlu na grilu? Trebali biste! U Istri nam kažu, važne su domaće kore i jabuke. Fila mora biti bogata. Koristite sve uobičajene sastojke, ali pripremite štrudlu od jabuka na neobičan način. Protvan stavite na grill, pokrijte aluminijskom folijom ili drugim protvanom i pecite dvadesetak minuta. Meke kore, sočne jabuke i aroma dima, nešto je što ćete još dugo pamtiti. Dobar vam tek!
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo