POVIJESNA PRESUDA / Istospolni parovi u Hrvatskoj smiju posvajati djecu! Što na to kažu gayevi, psiholozi i konzervativci?

Mladen i Ivo su 5 godina čekali presudu koja jasno kaže da nisu smjeli biti diskriminirani samo zato što su dva muškarca koja su sklopila životno partnerstvo

5.5.2021.
22:34
VOYO logo

Gejevi i lezbijke u Hrvatskoj mogu posvajati djecu. Proizlazi to iz povijesne presude Upravnog suda, koji je u slučaju istospolnog bračnog para Mladena Kožića i Ive Šegote presudio da mogu biti posvojitelji. 

Mladen i Ivo su 5 godina čekali presudu, koja jasno kaže da nisu smjeli biti diskriminirani ili odbijeni samo zato što su dva muškarca koja su sklopila životno partnerstvo, kako se službeno zove brak istospolnih partnera. Presuda otvara put drugim gej parovima da učine isto, ali otvara i još jednu žučnu raspravu u javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Veliki trenutak za razvoj LGB prava u Hrvatskoj"

Usrećili su sebe, a sreću bi mogli donijeti i drugim istospolnim parovima. U slučaju Ive Šegote i Mladena Kožića Upravni sud presudio je da ne smiju biti diskriminirani kod posvojenja zato što su životni partneri. 

"Nakon pet godina čekanja, dobili smo presudu koja doslovno govori da svi gej i lezbijski parovi u Hrvatskoj, ukoliko žele, mogu se prijaviti u svoj centar za socijalnu skrb i zatražiti procjenu da postanu posvojitelji. Ja bih rekao da je ovo veliki trenutak za razvoj LBGT prava u Hrvatskoj", kazao je predsjednik Udruge "Dugine obitelji" Daniel Martinović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivo i Mladen prošle su jeseni udomili dvoje djece, a ova se presuda odnosi na posvajanje, dakle trajnu skrb za dijete. Tužbu protiv Ministarstva obitelji digli su jer nisu dobili ni pristup mogućnosti da postanu posvojitelji. Na pitanje hoće li Centri i Ministarstvo to podržati, postane li presuda pravomoćna, danas je odgovorio ministar obitelji Josip Aladrović.

"U ovom trenutku ne mogu ulaziti u meritum. Nepravomoćna je presuda, tek po pravomoćnosti presude ćemo vidjeti na koji način ćemo to dalje definirati, hoće li biti potrebne neke zakonske izmjene ili će trebati korigirati samo procesne upute. Međutim, moram reći da ćemo mi postupati u skladu s presudama hrvatskih sudova", kaže Aladrović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
povijesni trenutak /

'Lezbijski i gej parovi u Hrvatskoj mogu pristupiti procjeni da postanu posvojitelji'

Image
povijesni trenutak /

'Lezbijski i gej parovi u Hrvatskoj mogu pristupiti procjeni da postanu posvojitelji'

Presuda važna i za posvojitelje i za djecu

Oni koji su godinama u sustavu, kažu, presuda je važna i za posvojitelje i za djecu.

"Jer čim diskriminiramo jednu grupu ljudi, onda diskriminiramo i djecu koja možda pripadaju toj grupi ljudi. Zato je to pitanje važno i za djecu koja mogu biti posvojena. Ovo je prvi korak ka ravnopravnosti, treba mijenjati Obiteljski zakon kako bi omogućili Centrima za socijalnu skrb da se ne nađu u zakonskim procjepima", kaže Diana Topčić Rosenberg iz udruge "Adopta". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Socijalna psihologinja koja se više od 15 godina bavi upravo ovom temom kaže da sva relevantna istraživanja pokazuju da djeca koja su odrastala uz istospolne roditelje ni na koji način nemaju nepovoljnije životne ishode.

"Ni u kognitivnom, ni u socijalno-emocionalnom razvoju, ne razlikuje se ni njihova rodna orijentacija, nemaju drugačije rodne uloge, dakle, ni po čemu ne zaostaju i nisu oštećeni time što su odrastala uz istospolne roditelje", kaže Željka Kamenov s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europa podijeljena

I to su već shvatile i zakonski regulirale vlasti u 17 europskih država. Jasna je podjela na zemlje zapadne Europe, gdje su istospolnim parovima posvajanja omogućena, postoji šest država, među kojima je i Hrvatska, u kojima su legalna posvajanja biološkog djeteta partnera ili partnerice, dok ostatak Europe, njezin istok, istospolnim partnerima posvajanje ne omogućuje.

"Institucije, državni vrh, stručnjaci trebaju educirati ljude i slati poruku kojom se djeluje na smanjivanje predrasuda i promjenu stavova u društvu", kaže Kamenov. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Utjecaj zapada je vidljiv"

Zanimljivo, one s najčvršćim stavom protiv istospolnih parova kao posvojitelja, Željku Markić i Vicu Batarela, zvali smo danas za komentar, no izjavu nam nisu htjeli dati. Zato jesu Hrvatski suverenisti, također ponosni konzervativci.

Na konstataciju da zapadna Europa dozvoljava, a istočna ne, saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Marko Milanović Litre je kazao: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gledajte, utjecaj Zapada je vidljiv u našem svakodnevnom društvu iz dana u dan, sasvim je jasno da istočna strana Europe ipak gaji konzervativne, tradicionalne vrijednosti, koje su u skladu s našim suverenističkim politikama. Ali moram ponoviti, smatramo da je prirodno i najzdravije okruženje za dijete odrastanje uz oca i majku". 

No, pridruži li se doista Hrvatska Zapadu, tko zna, možda kroz nekoliko godina postanemo Finska pa dobijemo najmlađu premijerku na svijetu koja je odrasla uz lezbijski par.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo