REVNOST MINISTARA / Ispunjavanje imovinskih kartica: 'Kad bi se nešto događalo da sam postao bogat, pazio bih, ali ovako ...'

Koliko se dobro živi na javnim funkcijama otkrivaju imovinske kartice dužnosnika

24.4.2019.
18:53
VOYO logo

Do sad je od početka godine njih 300 Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa prijavilo promjene u svojoj imovini. Neki su zatvorili kredite, neki kupili stanove ili automobile. Uglavnom je riječ o skromnijim iznosima. A sami političari tvrde, od politike se nisu obogatili.

Većina državnih dužnosnika zarađuje minimalno 15.000 kuna na mjesec, a svaku promjenu svoje imovine dužni su objaviti u imovinskoj kartici. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković primjerice prodao je stan u Ivaniću i kupio stan u Zagrebu. Dio je pokrio i kreditom, a u imovinskoj kartici pisalo je da stan vrijedi 86.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Potkrala se jedna greška u imovinskoj kartici na jednom podatku smo stavili da je to 86.000 kuna, a u drugom smo u napomeni obrazložili da se radi o eurima. Greška u pisanju. Uredno je plaćen porez, dokumentacija priložena, nema nikakvih dvojbi'', tvrdi Bošnjaković.

Iako nije bilo kršenja zakona, ministar je nakon našeg upita odmah Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa poslao novu karticu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mostovi zastupnici ove su godine kupili automobile. Božo Petrov, koji je svojedobno izgradio luksuznu kuću u rodnom Metkoviću, posto je vlasnik modela iz 2013. koji je platio kreditom, dok je Miro Bulj kupio auto na leasing pa kaže: ''Zato što mi je staro bilo riknulo pa na leasing uzeo sam Škodu Octaviju. Auta nema u imovinskoj kartici jer je to financijski kredit, nisam ja vlasnik auta nego na kredit''.

Neki zastupnici i ministri zatvorili su kredite, a prijavili su i rast plaća. Ostali tvrde da se od politike nisu obogatili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nije se ništa dogodilo zbog čega bih trebao ažurirati.  Znam da smo u obvezi na početku i na kraju mandata i ako dođe do nekih supstantivnijih stvari. Nisam kupovao nikakav sat', kaže ministar financija Zdravko Marić, a kolega mu u Vladi ministar zdravstva Milan Kujundžić dodaje: ''Kad bi se nešto događalo da sam postao bogat, pazio bih, ali ovako ...''

No paze zato u Povjerenstvu za odlučivanje sukoba interesa. Od početka godine dobili su 300-njak novih kartica koje sada češljaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Provjeravat će se svi podaci koje su dužnosnici naveli u tim imovinskim karticama. Povjerenstvo po zaprimljenim prijavama radi pojedinačne i ciljane provjere u kojima se provjerava dio podataka sa svrhom utvrđivanja osnovanosti navoda iz prijave'', objasnila je Martina Jurišić, glasnogovornica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

A prijave se uglavnom odnose na sumnju da dužnosnici u imovinsku karticu nisu upisali svu imovinu koju posjeduju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo