e-zdravstvo / Isprobali smo novi redomat u HZZO-u: do europske zdravstvene kartice od sada u samo nekoliko sekundi

Ulaskom Hrvatske u EU svi osiguranici HZZO-a ostvarili su pravo i na europsku karticu zdravstvenog osiguranja. Za njezino izdavanje dosad je bilo potrebno osobno podnijeti zahtjev i pričekati osam dana dok ne bude izrađena. Uvođenjem redomata u HZZO-u kartica je gotova za samo nekoliko sekundi

6.11.2015.
21:28
VOYO logo

Za izdavanje europske kartice zdravstvenog osiguranja nekad je trebalo ispuniti obrazac i predati ga poštom, no od sada je do europske zdravstvene iskaznice moguće doći u tek nekoliko koraka. 

Potrebno je doći u jedan od regionalnih ureda u vašem gradu, umetnuti postojeću zdravstvenu iskaznicu, pričekati nekoliko trenutaka i europska zdravstvena iskaznica je gotova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Automat je ugodno iznenadio brojne građane koji su htjeli izvaditi iskaznicu i već su se pripremili na dugu i zamornu proceduru.

Osim na dvije lokacije u Zagrebu, redomati su postavljeni i u regionalnim uredima HZZO-a u Splitu, Rijeci i Osijeku. Kartica se može koristiti u svim zemljama EU, te Islandu, Norveškoj i Lihtenštajnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pokrivaju se hitni neodgodivi slučajevi, prometne nesreće, raznorazne ozljede i akutna stanja koja zateknu ljude. Doktori u tim zemljama sami ocjenjuju hoće li priznati europsku karticu", kaže Mario Trusić sa Odsjeka za međunarodnu suradnju HZZO-a.

Novčani iznos za usluge u inozmestvu nije limitiran. Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju izdane su 711 792 EU kartice. Uvođenjem redomata, u samo jednom danu izdano ih je više od 50.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S novom uslugom građanima se štedi vrijeme. I to sve dok sustav ne zakaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo