obijesna vožnja / Ispovijest djevojke koja je za dlaku izbjegla smrt: 'Mladi nisu svjesni što znače četiri kotača'

Nesreće se ne sjeća, ali s posljedicama će se morati nositi cijeli život

26.10.2018.
19:25
VOYO logo

Javnost još šokiraju detalji prometne nesreće u Splitu u kojoj je pijana vozačica skrivila smrt 19-godišnje djevojke. Doznaje se da je vozačica i prije sudjelovala u prometnim nesrećama, a sada joj prijeti 12 godina zatvora.

Ministar unutarnjih poslova jučer je izjavio kako recidivistima u prometu treba trajno oduzeti vozačku dozvolu, a mi smo istražili što o strožem kažnjavanju nesavjesnih vozača misli struka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S BMW-om je prije četiri i pol godine tada 19-godišnjak na pločniku u Slavonskom Brodu usmrtio jednu djevojku, a dvije teško ozlijedio. Kažnjen je s četiri i pol godine zatvora. Stravične nesreće Anamaria se ne sjeća.

"Imam ozljedu kralježnice, imam velikih problema sa sjedenjem zbog puknuća zdjelice, odrezano mi je oko 70 posto mišića na lijevoj nozi", ispričala je Anamaria Sabljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, nije se predala - studira, bavi se sportom. Postala je i vozačica.

Baka joj je jednom rekla: "Kada sjedneš u auto jednom nogom si u grobu, drugom si u zatvoru. Najlakše je kad se doživi prometna pa sam sebe ubiješ. Ali kad sjedneš u auto trebaš mislit na druge ljude."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I posljednja nesreća u Splitu u kojoj je poginula mlada djevojka, uznemirila je javnost.

"Mehanizam od 12 kaznenih bodova što bi bio pandan crvenom kartonu u nogometu trebalo bi uvesti za najteže pogibeljne prometne prekršaje to je prolazak kroz crveno. Vožnja dvostruko brža od dozvoljene u gradu, pretjecanje preko dvije pune linije. Vožnja s više od 1,5 promila alkohola u krvi", kazao je prometni stručnjak Željko Marušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi se divljanju na cestama stalo na kraj, još prije pet godina obijesna vožnja postala je kazneno djelo zbog kojeg se može i do tri godine u zatvor. Od siječnja 2015. do danas donesena je 81 pravomoćna presuda od toga ih je 76 osuđujućih, dvije su oslobađajuće, isto toliko ih je i odbijenih, a u jednom slučaju je postupak obustavljen.

"Definitivno sam podržavam da im se oduzimaju vozačke dozvole da u toj fazi života osjete posljedice tog ponašanja. Ali ne možemo trpati sve u istu kategoriju. Osoba koja ima 1,50 promila alkohola u krvi je pijana i apsolutno veća opasnost od čovjeka koji vozi 50 km/h brže od dozvoljenog", objašnjava odvjetnik Mate Matić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj poginulih u prometu od 2013. u padu, no opreza nikad dosta.

"Svaki sudionik u prometu bi sa svoje strane mogao poštivati prometne propise u potpunosti i obratiti pažnju maksimalnu i na druge sudionike u prometu", komentira Robert Čop iz Službe za sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatram da bi se trebale puno postrožiti te kazne i da ljudi počnu savjesnije sjedat u auta. Mladi još uvijek nisu svjesni što znače četiri kotača i koju štetu mogu napraviti", poručuje Anamaria Sabljak.

S posljedicama nesreće Anamaria morat će se nositi cijeli život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo