TKO JE ODGOVORAN? / Iskre između splitske vlasti i Ministarstva kulture zbog povijesne jezgre: 'Neka počnu raditi svoj posao'

radonačelnik Puljak prstom upire u Ministarstvo kulture i konzervatore zbog prenamjene prostora u povijesnoj jezgri. Ministrica im pak odgovara da nema vremena ni ambicije podučavati ih njihovim ovlastima

9.10.2022.
21:00
VOYO logo

U strogom centru Splita nekoliko diskoteka. Izludjelo je to stanovnike stare gradske jezgre koji se ovo ljeto nisu naspavali, a nagledali su se svega. Klub u centru grada navodno već tri godine radi bez konzervatorskog odobrenja, a još jedan prostor se preuređuje za tu namjenu.

"Pa ja pozivam konzervatora i konzervatorsku inspekciju - jesu li dali odobrenje za još jednu prenamjenu i ako nisu kad misle postupiti sa svojim ovlastima", kazao je zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fast foodovi i diskoteke nisu smjer u kojem gradonačelnik vidi razvoj povijesne jezgre, a tvrdi da su konzervatori i ministarstvo kulture odgovorni za to.

"Ja pozivam s ovog mjesta ministricu Koržinek i glavnog konzervatorskog inspektora gospodina Koržineka da počnu raditi svoj posao koji ih je definiran u zakonu. Ako to ne žele neka te ingerencije prepuste nama i mi ćemo te stvari urediti odmah", kazao je splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz prozvanog ministarstva tvrde da to ipak nije njihova nadležnost.

Image
Ziđaj, ziđaj... /

Puljak traži zaštitu jezgre Splita: 'Ako neće Koržinek, neka to daju nama raditi, mi ćemo to rado'

Image
Ziđaj, ziđaj... /

Puljak traži zaštitu jezgre Splita: 'Ako neće Koržinek, neka to daju nama raditi, mi ćemo to rado'

"Split je jedini grad kojem to nije jasno i u kojem su došli na ideju da bi Ministarstvo trebalo provoditi gradske odluke o komunalnom redu odnosno zamijeniti sanitarnu inspekciju i druge službe zadužene za nadzor nad radom ugostiteljskih objekata", navodi se u odgovoru Ministarstva kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelniku Splita poručuju da se upozna s osnovama upravljanja grada. Građane pak zanima samo da se riješi nered u centru grada.

"Treba se pitati i prosječnog građanina Splita što misli o tome kako bi se strogi centar grada trebao očuvati, što bolje pripremiti za buduće turističke sezone", kazao je Splićanin Marko Ercegović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Blizu mene je jedan fast food koji ima radno vrijeme do pet jutro, pa di je to normalno?! Da side na skale cilu noć, a svit okolo ujutro treba ići raditi", govori Splićanka Tihana.

"Radimo onako kako gosti žele, ja vidim da je pun grad gostiju i da svi žele fast foodove i stoje u redu ispred njih", kazao je Splićanin Ante Kušeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I fast food u kojem je prošlu subotu eksplodirala plinska boca imao je minimalne tehničke uvjete. I dok se gradske vlasti pitaju tko je za što nadležan, očito je da u strogom centru već godinama vlada nered.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo