napeta situacija /

Interventni policajci, zaštitari i inspekcija u osnovnoj školi u Zagorju zbog roditelja dječaka bez maske. Stigao je i krizni tim za psihološku pomoć

Mnogi roditelji nezadovoljni su događajima ispred škole.

13.9.2021.
18:35
VOYO logo

Interventni policajci, zaštitari i inspekcija, pa i ministar obrazovanja - svi su oni stigli u osnovnu školu u Krapinskim toplicama. Nastavak je to prosvjeda od petka kada su roditelji, koji ne žele da im dijete nosi zaštitnu masku, uz podršku istomišljenika, doslovno upali u školu. 

Kako nitko ne bi ušao nenajavljen - na vratima osnovne škole u Krapinskim toplicama učenike su jutros pozdravljali zaštitari. Dvojica su bila na ulazu u zgradu, jedan u samoj školi, dok je četvrti bio na stražnjem ulazu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nego što je zazvonilo zvono za prvi školski sat, stigao je i krizni tim za psihološku pomoć učenicima i djelatnicima škole. Sve zbog upada prosvjednika protiv maski u školu u petak, pri čemu je jedna djelatnica zatražila hitnu pomoć, a svemu su svjedočila djeca.

Image
nastavlja se /

VIDEO Dječak danas u školu u Toplicama htio bez maske, ali ga nisu pustili: 'Nije ugodno kada su zaštitari pred vratima'

Image
nastavlja se /

VIDEO Dječak danas u školu u Toplicama htio bez maske, ali ga nisu pustili: 'Nije ugodno kada su zaštitari pred vratima'

"Nije ugodno i sigurno da nije normalna situacija kad djeca i zaposlenici dolaze u školu, a zaštitarska tvrtka i zaštitari su pred vratima, i osjeća se naravno jedna povišena tenzija koliko god se trude svi da to sve bude normalno ali nadam se da će se ta cijela situacija ubrzo razriješiti", rekla je Jasna Petek, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No situacija je postala još napetija kada su, u pratnji desetak pristaša, pred školu stigli roditelji koji ne žele da im dijete nosi masku.

"Učenik je ušao u školu ujutro, zamoljen da stavi masku dok opere ruke i ode u razred. Što je on odbio i rezolutno izašao samovoljno iz škole", priča Samson Štibohar, ravnatelj Osnovne škole.
Više od sat vremena učenik je s roditeljima potom stajao ispred škole, dok su pristaše sve prenosili na društvenim mrežama. Policija ih je zamolila da napuste krug škole, u pomoć je stigla i interventna postrojba.

 Ravnatelj i roditelji nakon odlaska ostalih - kratko su razgovarali.

"Ono što mi želimo, ono što ja želim, roditelji Nikole, je da Nikola normalno ide u školu. Bez diskriminacije, bez ikakvih uvjetovanja da mora nositi masku. Ja sam predložio ravnatelju da bi bio dobar, idealan način da svi uđu u školu unutra, i kad svi uđu unutra da Nikola uđe sam do razreda", rekao je Kristijan Gaćina, otac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mirno sam razgovarao s roditeljima, oni i dalje traže neke ugovore, nekakve papire da potpišemo s obzirom na obvezu nošenja maski u zajedničkom prostoru hodnika, ja sam i dalje njih saslušao i uputio da jedino rješenje na temelju svih stvari koji su oni meni iznijeli izuzeće nošenja maski kod liječnika", rekao je ravnatelj. 

Mnogi roditelji nezadovoljni su događajima ispred škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da za vrijeme odmora nose maske bilo bi dobro, svakako. Jer mi ne znamo tko je od njih zaražen. I zaraze svoje roditelje, djede, bake, i onda je život u opasnosti. Ja sam skoro umro, pazite!", priča Josip Rubes, djed učenice škole.

Školu je obišao i ministar, podržao zaposlenike i poručio da pravila moraju biti ista za sve.

"Ja sam gledao gore u zbornici, pa do izlaza, u laganom hodu nam je trebalo manje od minute. Dodajmo na to još tri, četiri minute onog djeteta koje treba doći do svog razreda, ja ne vjerujem da je to takav užasan problem da nekakva horda treba upadati u školu i ostavljati traume i djeci i nastavnicima", rekao je ministar Fuchs.

Zaštitari u školi ostaju, kažu iz županije, sve dok se ne procijeni da su djeca - sigurna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, prema odluci Stožera maske se moraju nositi od 5. do 8. razreda osnovne škole i u srednjim školama gdje nije moguće osigurati razmak. Zašto za niže razrede ne, a za više ipak da  pitali smo Ivanu Pavić Šimetin voditeljicu Službe za školsku medicinu koja je odgovorila i na pitanje kakva se poruka šalje postavljanjem zaštitara pred školu: "Veće je kretanje učenika petih razreda po školi i kontakt s većim brojem nastavnika nego se to radi kod učenika od prvog do četvrtog razreda, svi znamo da djeca što su starije dobi imaju širu društvenu mrežu, odnosno imaju i u privatnom i izvan škole veći broj kontakata više prijatelja, više se druže i to povećava određeni rizik". 

A na pitanje zaštitari ispred škole, kakva se poruka šalje poručila je: "Naravno da to nije idealno rješeno, naravno da bi bilo najbolje da možemo u suglasju sa stanovništvom napraviti i bez ikakvih potreba represivnih mjera". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike