DOM ZA STARIJE I NEMOĆNE / Inspirativna priča iz Gline: kako je država napokon uspjela derutnu nekretninu pretvoriti u javno dobro

'Svaka ptica u svoje gnijezdo dolazi, tako da sam se zaželio svog kraja i ja sam slušao svoje srce'

8.5.2018.
8:06
VOYO logo

Nakon dugih 27 godina u Hrvatskoj je završio organizirani smještaj prognanika, izbjeglica i povratnika. 

Njih tridesetak socijalno najugroženijih svoj novi dom dobili su u Glini, gdje je otvoren Dom za starije i nemoćne koji je najvećim dijelom izgrađen donacijama iz  Stara bolnica preuređena je u Dom za starije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od njih je Adam. On je povratnik, lošeg je zdravlja i  nema obitelj koja bi o njemu brinula.

''Svaka ptica u svoje gnijezdo dolazi, tako da sam se zaželio svog kraja i ja sam slušao svoje srce. Hrana i smještaj su dobri, a osoblje je komplentno'', kaže on, a društvo mu pravi i Diego koji je devedesetih iz Bosne i Hercegovine izbjegao u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domu, koji može primiti 74 osobe, trajno je rješenje stambenog zbrinjavanja za  trenutačno tridesetak osoba starije dobi koje prelaze u sustav socijalne skrbi.  

''Ovdje su smješteni korisnici koji dolaze iz organiziranog smještaja koji su bili nekad prognanici, povratnici, koji nemaju nikog, koji su lošeg zdravstvenog stanja", kaže nam Renata Tominović Ceković ravnateljica Doma za starije osobe u Glini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupna investicija od trideset milijuna kuna, 75 posto su donacije iz Europske unije, dakle 23 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a na ovaj način je Republika Hrvatska jednu nekretninu stavila u funkciju općega dobra.

Da nikome ništa ne nedostaje danonoćno brine 25 zaposlenika koji su na ponos cijelog mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Našu cijelu reportažu iz Doma za starije u Glini pogledajte u videoprilogu!

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo