INSPEKCIJA POTVRDILA DA JE MULJ ODLAGAN PROTUZAKONITO: / Tvrtka iz Drniša nije imala dozvole za odvoz mulja na međimurska polja

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Tvrtka Girk Kalun iz Drniša, zajedno sa svojim partnerom tvrtkom Carbo iz Splita, angažirao je prijevoznika koji je dalje posredno ugovorio dovoz mulja na polja. U Zagrebu nisu to znali.

11.12.2017.
22:53
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Inspekcija zaštite okoliša je potvrdila nezakonitosti u odvozu otpadnog mulja koji je štetan i opasan po zdravlje ljudi, a koji se iz Zagrebačkog pročistača otpadnih voda umjesto u Drniš, kako je dogovoreno, kamionima odvozi na polja u Međimurju.

Image

'DOBAR' POSAO U HRVATSKOJ: Umjesto da su ga spalili, štetni mulj završio na međimurskim poljima

Image

'DOBAR' POSAO U HRVATSKOJ: Umjesto da su ga spalili, štetni mulj završio na međimurskim poljima

Prema priopćenju Inspekcija zaštite okoliša u petak je zabranila odlaganje mulja na polja, a izdat će, kako je najavljeno i prekršajni nalog tvrtki Girk Kalun iz Drniša koja je u listopadu potpisala ugovor s Gradom Zagrebom vrijedan u dvije godine 50,2 milijuna kuna. Po njemu su trebali mulj koji nastaje pročišćavanjem voda odvesti u Drniš i spaliti ga. No oni su umjesto u 320 kilometara udaljeni Drniš mulj odvezli u međimurske općine koje su od Zagreba udaljene svega stotinjak kilometara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Girk Kalun je odvezao određenu količinu mulja, 566,7 tona na poljoprivredne površine, što nije u skladu s dozvolama za gospodarenje otpadom prema kojima je mulj trebao biti odvezen i oporabljen na lokaciju tvornice vapna u Drnišu - stoji u odgovoru Ministarstva zaštite okoliša i energetike u čijem sastavu je inspekcija', stoji u priopćenju Inspekcije zaštite okoliša koju je objavio 24 sata.

U priopćenju također navode kako Pravilnik o korištenju mulja iz pročistača dozvoljava da se određene količine mulja koriste u poljoprivredne svrhe, ali onda to trebaju ugovoriti proizvođač mulja i poljoprivrednik koji ima dozvole. Također je potrebno raditi mjesečna izvješća, napraviti analize tla, analize mulja i pratiti koliko se odlaže mulja po hektaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtka Girk Kalun iz Drniša, zajedno sa svojim partnerom tvrtkom Carbo iz Splita, angažirao je prijevoznika koji je dalje posredno ugovorio dovoz mulja na polja. U Zagrebu nisu to znali. Niti prijevoznik nije imao dozvole kao ni tvrtka Girk Kalun.

Girk Kalun bez potrebnih dozvola

Nakon što je muljaža s muljem dospjela u javnost iz tvrtke Girk Kalun tvrdili da sve rade u skladu s pravilnicima i dozvolama. Sada je jasno da nisu govorili istinu. Tvrtci je sud poništio i dozvolu za gospodarenje opasnim otpadom koja uključuje i spaljivanje mulja. Iz Ministarstva zaštite okoliša kažu da dozvola koju su oni izdali prije dvije godine nije poništena zbog utjecaja na zdravlje i okoliš, nego zbog neusklađenosti s prostornim planom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mulj kojeg zagrebački pročistač proizvodi više od 100 tona dnevno, bit će skladišten u Resniku, na lokaciji pročistača. Pročelnica Ureda za gospodarstvo Mirka Jozić je najavila i raskidanje ugovora i novi natječaj. Iz Grada Zagreba, nakon otkrivanja priče, kazali su da se ugovor ne mora raskinuti, jer iako nisu znali da se mulj odvozi na polja, smatrali su da je to u skladu s natječajem. Nalaz inspekcije je i njih opovrgnuo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo