najnovije izvješće /

Industrijska proizvodnja u EU porasla, a Hrvatska? Zabilježen najveći pad

Image
Foto: BLONDET ELIOT/ABACA/PIXSELL

Najveći pad industrijske proizvodnje na mjesečnoj je razini zabilježen u Finskoj

13.12.2018.
10:44
BLONDET ELIOT/ABACA/PIXSELL
VOYO logo

Industrijska proizvodnja u Europskoj uniji (EU) u listopadu je porasla na mjesečnoj i godišnjoj razini, dok je Hrvatska zabilježila najveći pad u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, pokazalo je najnovije izvješće europskog statističkog ureda.

Na razini 28-članog EU-a sezonski prilagođena industrijska proizvodnja porasla je u listopadu za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, kada je pala za 0,4 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom je najviše porasla proizvodnja kapitalnih dobara, za 0,8 posto, a slijede trajna potrošačka dobra, s rastom proizvodnje za 0,6 posto, te intermedijarna i netrajna potrošačka dobra, s rastom proizvodnje za po 0,3 posto.

Pad proizvodnje zabilježen je samo kod energenata, za 1,4 posto, pokazalo je izvješće Eurostata, objavljeno u srijedu. Među zemljama članicama, čijim je podacima Eurostat raspolagao, najveći rast industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini u listopadu je zabilježen u Litvi, za 7,4 posto, Sloveniji, za 2,5 posto, te Mađarskoj i Švedskoj, za po 2,1 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je, prema Eurostatovim podacima, u listopadu zabilježila rast industrijske proizvodnje od 1,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, kada je industrijska proizvodnja pala za 1,5 posto u odnosu na mjesec ranije. Najveći pad industrijske proizvodnje na mjesečnoj je razini zabilježen u Finskoj, za 2,6 posto, Grčkoj, za 1,5 posto, Latviji, za 1,2 posto te u Češkoj za 1,1 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo