slučaj škole u istri / Imaju ugovor na određeno, a već bi u štrajk! Ravnatelj zaprijetio profesorima: 'Dobit ćete otkaz'

Image
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Brojke kažu da od 42 djelatnika škole u Bujama dnevno je u štrajku njih 12 do 14

21.11.2019.
13:00
Duško Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Sindikati zaposlenih u obrazovanju poručili su "Prosvjedom šutnje" u četvrtak na Markovu trgu da 96 posto članova sindikata odbija posljednju Vladinu ponudu o povećanju plaća, a premijeru Andreju Plenkoviću, koji im se obratio pred Banskim dvorima pozvavši ih na dijalog, odgovorili su šutnjom.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A usprkos općem štrajkaškom entuzijazmu među profesorima i učiteljima, koji ne odustaju pod vladinim pritiscima i traže ispunjenje svojih zahtjeva, u jednoj školi u Istri nastava se odvija manje-više redovno, a štrajka samo manji dio osoblja.

Riječ je o Gospodarskoj školi Buje u kojoj prema riječima profesori mnogi u njih  ne štrajkaju jer su u strahu od - raskida ugovora o radu. Tu informaciju ne demantira ravnatelj Milivoj Gospić koji je potvrdio da je zaposlnima jasno rekao da nisu svi u istoj poziciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ima među buntovnicima zaposlenika koji imaju potpisan ugovor na 60 dana, a već se ne libe štrajkati te očekuju da bi sutra trebali zasnovati stalni radni odnos u školi. Ima među štrajkašima i onih koji su potpisali ugovor na određeno radno vrijeme, pa još nisu ni potvrdili svoje nastavničke i pedagoške kvalifikacije i sposobnosti, ali se bune. Najavio sam im da su svojim štrajkaškim potpisom sami sebi potpisali raskid ugovora o radu. Mislim da je to normalna i logična pojava jer još nisu opravdali svoj pripravnički staž, pa po isteku ugovora nema šanse da će tu zasnovati radni odnos jer je zaista nonsens da već prosvjeduju. I kad su birali taj studij znali su kakvo je stanje u prosvjeti", kazao je ravnatelj za Glas Istre.

Navodi i dva primjera svojih podređenih koji su ga posebno iznenadili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Jedan je kolega zasnovao radni odnos 5. studenog i sad se on već nalazi u toj štrajkaškoj ekipi, pa završetkom štrajka mislim da ću mu otkazati ugovor o radu jer nije profesionalno zadovoljio. U rujnu sam jednom drugom kolegi odobrio slobodne dane da bi otišao na krstarenje za obljetnicu braka, a sad štrajka. Čini mi se da je to veliki manjak respekta prema meni kao ravnatelju i svome pozivu", rekao je Gospić dodajući da za realizaciju nastave ne odgovara nitko drugim osim ravnatelja.

Brojke kažu da od 42 djelatnika ove škole dnevno je u štrajku njih 12 do 14. Gospić dodaje da dio osoblja radi i u drugim školama pa dnevno u Gospodarskoj školi Buje zapravo štrajkaju samo dva do četiri nastavnika, a ostali rade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo