ILIJAŠ SE POŽALIO, SMETA MU 'ŠTO SU UVIJEK ONI KRIVI': / 'Znate, majka je došla u Centar, to nije bila majka koja je bila nesuradljiva...'

Image

'Sve su to tragični slučajevi, ali generalizirati da sustav ne funkcionira...'

5.4.2021.
22:58
VOYO logo

Hrvatska javnost žalosna je, bijesna i ogorčena nakon užasnog slučaja koji je prenerazio baš sve. Dvoipolgodišnju djevojčicu biološka je majka nasmrt isprebijala, a dijete je jučer preminulo od ozljeda.

Obitelj kojoj su vratili djevojčicu koja je dvije godine provela u udomiteljskoj obitelji bila je pod nadzorom Centra za socijalnu skrb. Očito je da je došlo do propusta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika Antun Ilijaš kaže kako oni rade "kvalitetan i odgovoran posao" i da se "na tri slučaja u 12 godina ne može govoriti da sustav ne funkcionira". Danas je objavio priopćenje u kojem tvrdi kako su izloženi linču građanskih inicijativa poput inicijative 'Spasi me'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Stvara se slika da su socijalni radnici krivi'

"Vrlo je jasna objava jedne od ovih inicijativa u kojoj zapravo ljudi koji nisu stručnjaci govore što i kako bi se trebalo raditi. Ja nisam dobio izvješće inspekcijskog nadzora... Ako gledate komentare da nas treba zatvoriti, ubiti, da smo uhljebi, da ne radimo dobar dio svog posla. Javljaju mi se socijalni radnici koje sugrađani prozivaju i govore zašto neke stvari ne rade ili nisu radili. Stvara se medijska slika da su socijalni radnici krivi za sve što događa u ovom sustavu", rekao je Ilijaš u RTL-u Danas.

Kaže kako može razumjeti bijes javnosti, no da "socijalni radnici u sustavu rade odgovoran posao i rade sukladno zakonima i propisima". "Oni samo vrlo jasno ukazuju da neke zakonske propise bi trebalo mijenjati i trebali bi raditi na drugačiji način", dodao je Ilijaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Smeta mi da smo uvijek mi krivi'

Tvrdi kako mu ne smeta što će udruge biti primljene kod ministra Aladrovića. "Smeta mi da smo stalno mi krivi, da je sustav socijalne skrbi zakazao, govori se da mi ne funkcioniramo. Sve su to tragični slučajevi, ali generalizirati da sustav ne funkcionira... Prošle godine imali smo 20.000 intervencija u odjelu obiteljsko-pravne zaštite, ali imamo bombastične naslove da su socijalni radnici krivi", kaže Ilijaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li mu kao socijalnom radniku neugodno, Ilijaš je odgovorio: "Tužan sam, ovaj tragičan događaj to je strašno, ali mi poštujemo zakonske procedure, ali nismo odgovorni za ishode što roditelj u 22 sata radi. Koristimo instrumente koji su propisani zakonom.

O konkretnom slučaju ne mogu govoriti dok se ne odradi stručni nadzor, a kolegici je u petak potvrđen covid te kad ona izađe znat ćemo detalje", kazao je predsjednik komore socijalnih radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto radnici u Centru nisu reagirali?

Malena je dan prije kobnog događaja bila u Centru, gdje je bilo očigledno da je povučena. Nakon svega je i povratila. Na pitanje nisu li socijalni radnici trebali odmah reagirati te što bi on napravio, Ilijaš je odgovorio: "Ja bih reagirao, ali ne mogu govoriti je li kolegica reagirala, tu informaciju nemam, možda je rekla majci i uputila je da odvede dijete k liječniku. Znate, majka je došla u Centar, to nije bila majka koja nije bila nesuradljiva, ne govorimo o nesuradljivom roditelju, a imamo hrpu roditelja koji su nesuradljivi i onda moramo postupati da zaštitimo najbolje interese djeteta. Ona je došla samoinicijativno... Moramo imati sve činjenice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamolio bih socijalne radnike da sutra dignu glavu. Znam da će im biti teško doći na posao, ali mi radimo kvalitetan i odgovoran posao i ponavljam, na tri slučaja u ovih 10, 12 godina ne možemo govoriti da sustav ne funkcionira. Ali treba promjene!

A što se tiče Udruga, pitajte se trebaju li one kreirati socijalnu politiku i zakone. Želite da udruge ili struka kreiraju zakone, to je kao da vas pitam hoćete li da vas operira liječnik ili netko priučen i da zapravo govori da je liječnik pogriješio", zaključio je Ilijaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo