Parlamentarni izbori 2020. /

II. izborna jedinica - 'skupina smrti'

Image

Na posljednjim dvama izborima razlika među najvećim strankama bila je izrazito mala.

24.5.2020.
7:00
VOYO logo

Druga izborna jedinica obuhvaća istočni dio Zagrebačke županije, Koprivničko-križevačku županiju, Bjelovarsko-bilogorsku županiju i istočni dio Grada Zagreba, dijelove i naselja u Sesvetama i Dubravi te okolna mjesta. U njoj je nešto manje od 400 tisuća birača, a na birališta je 2016. godine izašlo 198 270 birača, što je izlaznost od 52,43 posto.

HDZ i HSLS prošli su najbolje i osvojili 35,54 posto glasova i 6 mandata. Narodna koalicija, koju su činili SDP, HNS, HSS i HSU, osvojila je 35,22 posto glasova (5 mandata), Koalicija za premijera koja se sastojala od BM 365, Reformisti, Novi val – stranka za razvoj, HSS Stjepan Radić i Bloka umirovljenici zajedno) 9,24 (1 mandat), Most 8,61 (1 mandat) i Jedina opcija u kojoj su bili Živi zid, Promijenimo Hrvatsku, Akcija Mladih, HDSS i Abeceda demokracije 6,97 posto (1 mandat). SDP je te 2016. gotovo preoteo tradicionalno HDZ-ovu drugu izbornu jedinicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godinu ranije, za usporedbu, HDZ je osvojio 6, SDP 5, Most 2 i stranka Milana Bandića jedan mandat.

Na parlamentarnim izborima ove godine, nositelj HDZ-ove liste u 2. izbornoj jedinici je Gordan Jandroković. Na čelu Restart koalicije, koju čine SDP, HSS, HSU, GLAS i SNAGA, je Rajko Ostojić. Iz Domovinskog pokreta na listi u drugoj izbornoj jedinici naći će se Miroslav Škoro. Nositelj Mostove liste je Nino Raspudić. Političku platformu Možemo! predstavlja Vilim Matula, a stranku s Imenom i Prezimenom Boro Nogalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpune liste možete pogledati na službenoj stranici DIP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo