Igrokaz s Pilselom o premijerkinom stanu bio je profesionalan

9.4.2010.
20:20
VOYO logo

Etičko povjerenstvo HRT-a utvrdilo je da Aleksandar Stanković u emisiji Nedjeljom u 2, u kojoj je gostovao novinar Drago Pilsel, nije povrijedio Etički kodeks HRT-a i profesionalne standarde, doznaje se na HRT-u.

Privremeni glavni ravnatelj HRT-a Josip Popovac zatražio je od povjerenstva mišljenje je li Stanković prekršio etički kodeks kad je u emisiji s Pilselom izveo igrokaz zamolivši gosta da glumi premijerku Jadranku Kosor i umjesto nje odgovara na pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo je zaključilo da urednik i voditelj Nedjeljom u 2 nije prekršio profesionalne standarde i etički kodeks te da se na primjeru slučaja obitelji Drobac bavio ponajprije ljudskim pravima i stanjem tih prava 90-ih godina u Hrvatskoj.

U obrazloženju odluke navodi se da Stanković u proteklih šest godina nije uspio izravno postaviti pitanja premijerki pa je imao pravo, ne dovodeći u pitanje zakonitost, postaviti pitanje stjecanja stanarskog prava Jadranke Kosor i upozoriti na moralni aspekt, inzistirati na odgovorima, osobno iznositi vrijednosne sudove i istine i zauzimati se za njih, posebice kad su u pitanju politički privilegiji i ljudska prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenjeno je da je Stankovićeva namjera bila poslati svojevrsnu poruku političkoj eliti da kao privatne osobe čiji privatni život nije odvojen od njihova javnog života mogu i trebaju razlikovati zakonito od etičnoga.

Povjerenstvo je zaključilo da je Stanković, izgovorivši "idemo pokušati imaginirati", gledateljima jasno dao do znanja da gledaju i slušaju fikciju, a ne činjenice i stvarnost, te se jasno ogradio od forme izvještavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon spomenute emisije premijerka Kosor reagirala je putem odvjetničkog društva tvrdeći da je Stanković, iznoseći neistinite tvrdnje uvredljivoga i klevetničkog sadržaja koje su, kako je rečeno, višekratno argumentirano demantirane, imao namjeru isključivo naškoditi njezinoj časti i ugledu.

Premijerka je Stankovića prijavila i Vijeću časti Hrvatskoga novinarskog društva koje će, kako je najavio predsjednik tog vijeća Drago Hedl, o tome raspravljati najvjerojatnije krajem travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201003300665006

arti-201003220382006

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201003210203006

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo