TO JE SAD TO / Idući tjedan konačna odluka o uvođenju eura, utvrdit će se i tečaj konverzije: Evo otkad je obavezno dvojno iskazivanje cijena

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Hrvatska bi u desetoj godini članstva istodobno mogla ući i u europodručje i u šengen

10.7.2022.
9:35
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Sljedeći tjedan Vijeće za ekonomske i financijske poslove (Ecofin) usvojit će posljednja tri pravna akta o pridruživanju Hrvatske europodručju od 1. siječnja 2023.

Vijeće će u utorak usvojiti odluku o prihvaćanju eura u Hrvatskoj, zatim dopunu uredbe u kojoj će se popisu 19 članica europodručju dodati Hrvatska kao 20. članica. Treći pravni akt je uredba kojom se utvrđuje definitivni tečaj konverzije kune u euro. Na sastanku Ecofina zadnji put će sudjelovati ministar financija Zdravko Marić koji je prošli tjedan dao ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time će Hrvatska ispuniti jedan od dva preostala strateška cilja o pristupanju dubljim integracijama unutar EU-a. Drugi je ulazak u šengensko područje o čemu će se, vrlo izgledno, odluka donijeti najesen i Hrvatska bi u desetoj godini članstva istodobno mogla ući i u europodručje i u šengen.

Image
IMA SE, MOŽE SE /

Hrvatska uvodi euro, a građani bi nešto o tome trebali i znati: HNB će u kampanju ulupati 27 milijuna kuna

Image
IMA SE, MOŽE SE /

Hrvatska uvodi euro, a građani bi nešto o tome trebali i znati: HNB će u kampanju ulupati 27 milijuna kuna

HNB ulazi u Eurosustav koji čine ESB i nacionalne središnje banke

Ključni dokumenti za odluku o ulasku u europodručje bila su konvergencijska izvješća Komisije i Europske središnje banke (ESB), koja su objavljena 1. lipnja. U njima je potvrđeno da Hrvatska ispunjava sva četiri nominalna konvergencijska kriterija i da je njezino zakonodavstvo u potpunosti usklađeno sa zahtjevima iz Ugovora o EU-u i Statutom Europskog sustava središnjih banaka/Europske središnje banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlukama Ecofina Hrvatska se pridružuje europodručju, koje danas broj više od 340 milijuna stanovnika i drugo je najveće gospodarstvo na svijetu, na koje otpada 15 posto svjetskog BDP-a.

Pridruživanjem europodručju, Hrvatska narodna banka (HNB) ulazi u Eurosustav, koji čine ESB i nacionalne središnje banke onih država koje su prihvatile euro. Hrvatski ministar financija postaje dio euroskupine, koju čine ministri država članica europodručja. Iako je riječ o neformalnom tijelu, uloga euroskupine je vrlo važna. Glavna joj je zadaća osigurati dobru usklađenost ekonomskih politika među državama članicama europodručja te poticati uvjete za jači gospodarski rast. Euroskupina se sastaje jednom mjesečno, uoči svakog sastanka Ecofina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom rujna obavezno dvojno iskazivanje cijena

Četiri mjeseca prije dolaska eura, početkom rujna u Hrvatskoj će početi obvezno dvojno iskazivanje cijena u kunama i eurima, što je jedna od od ključnih mjera za zaštitu potrošača i sprječavanje “lova u mutnom” da se zamjena valuta koristi za neopravdana poskupljenja. Obveza dvojnog isticanja cijena trajat će cijelu sljedeću godinu.

Povlačenje kuna i puštanje u optjecaj novčanica i kovanica eura vrlo je složena operacija jer će u vrlo kratkom vremenu trebati povući više od 500 milijuna komada novčanica kuna i više od 1,1 milijarde komada kovanica kuna i lipa. Istodobno će trebati pustiti u optjecaj usporedive količine novčanica i kovanica eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvih šest mjeseci mijenjanje kuna u eure bez naknade

U prva dva tjedna od ulaska u europodručje na snazi će biti dvojni optjecaj, moći se koristiti kune i euro.

Nakon toga u bankama će se u prvih šest mjeseci moći bez naknade mijenjati kune za eure, a u sljedećih šest mjeseci uz naknadu. Nakon 12 mjeseci od uvođenja eura gotov novac moći će se mijenjati samo kod HNB-a. Pritom će se kovanice moći mijenjati do tri godine nakon uvođenja eura, a novčanice će se moći mijenjati trajno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četiri mjeseca prije uvođenja eura, banke, Fina, Hrvatska pošta trebat će se opskrbiti novčanicama i kovanicama eura. Također će se i trgovine i ostala poduzeća morati pravodobno opskrbiti gotovim novcem kako bi mogli od prvog dana izvršavati gotovinske transakcije u novoj valuti.

Ranija opskrba novčanicama i kovanicama eura razlikuju se. Novčanica se posuđuju od Europske središnje banke dok će se kovani novac proizvesti u Hrvatskoj, budući da, suprotno od novčanica koje su jednake u svim zemljame, kovanice eura i centa na naličju prikazuju nacionalne simbole članica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svim hrvatskim kovanicama podloga će biti šahovnica, a onda na kovanici od dva eura karta Hrvatske, kuna na jednom euru, Nikola Tesla na 50, 20 i 10 centi dok će na 5, 2 i 1 centu na glagoljici pisati HR.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo