PROBLEMI ZA RATARE / Iako skuplja nego ikad, zemlje za poljoprivredu jednostavno nema: 'Nepravda seže u doba Agrokora'

Image
Foto: Julian Stratenschulte/DPA/PIXSELL

Kupnju zemlje mnogi smatraju investicijom i prilikom za povlačenje novca iz fondova

24.8.2019.
10:00
Julian Stratenschulte/DPA/PIXSELL
VOYO logo

Na istoku zemlje raste cijena poljoprivrednog zemljišta i to čak 50-ak posto nego što je bilo lani. Čini se da se poljoprivreda vraća na velika vrata, no ratari to demantiraju.

Kažu da je zakonodavac pogodovao poduzetnicima nepoljoprivrednog sektora, a čak se i oko zemlje koju država daje u zakup lome koplja. Pa iako skuplja nego ikad, zemlje za poljoprivredu jednostavno nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beskrajne žitnice Slavonije i Baranje po hektaru stoje otprilike između 6.000 i 8.000 eura. No ako i možete toliko novca izdvojiti, jednostavno ne možete naći gdje bi zemlju kupili, nema je.

"Nemoguće. Vjerujte da je nemoguće. Rekao bih doslovce da vi nemate za dvije gredice luka u ovom momentu slobodne zemlje", kaže Petar Pranjić, poljoprivrednik iz Čeminca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer od manjih parcela u privatnom vlasništvu, seljak se teško odvaja i ne želi prodavati. One velike oranice, ratari govore, ionako država nije namijenila njima.

"Nepravda prema baranjskom seljaku je napravljena prije 15 godina kada je Agrokor ušao i postao vlasnik. Oteo, da ne kažem malome seljaku najbolju zemlju i nama ostavio jalove ćoškiće i komadiće i mi se borimo s njima da budemo, hajdemo reći - konkurentni", upozorava Pranjić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada se ta zemlja zakonski reguliranim koncesijama prenosi i na strane banke i tvrtke, a ono što ide u prodaju ne kupuje seljak, već nepoljoprivredni poduzetnici.

"Očito je da su osim poljoprivrednika za kupnju zemljišta zainteresirani i neki drugi poduzetnici. Na primjer, autoprijevoznici, građevinari, advokati. Očito je da oni u svojim sektorima zarade više novca nego što je to poljoprivreda", smatra Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Kupnju zemlje smatraju investicijom i prilikom za povlačenje novca iz fondova, a sve je po zakonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kupnja zemlje je jedno, a kupnja strojeva je drugo i uopće bavljenje poljoprivredom nije uopće jeftin posao'', upozorava Brlošić.

Pa nerijetko, najplodnija hrvatska zemlja ostaje neobrađena. Ima i slučajeva kada se netko prijavi za natječaj da bi dobio zemlju samo kako bi povukao poticaje. A zemlju ostavi neobrađenu, zaraslu u korov. No takvi uistinu puno riskiraju. Jer ako ih kontrola uhvati, morat će vratiti sve poticaje koje su dobili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer poticaji i povlačenje novca iz EU fondova, koji nije mali, a namijenjeni su za poljoprivredu, postaju predmet malverzacija.

"Ako je zemlja obrađivana uredno, prijavljeno ono što je zasađeno, onda je sve u redu. Ali ako je danas pod šikarom na njoj su prijavljene potpore a na njoj se ništa ne radi, onda je to, blago reći, ukraden novac", upozorava Brlošić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ova zemlja, govore ratari, mogla bi hraniti pola Europe, samo da je zasukati rukave jer jedini kriterij za dodjelu zemlje, napominje Petar Pranjić, u zakup mora biti: "Isključivo proizvodnja. Proizvodnja! Petar ako nije proizveo na ovih 20 hektara, prijavljeno, da li kukuruz, soju, pšenicu... ujutro dođi i izvlasti ga".

Tako ispada da su razlozi poskupljenja obradive poljoprivredne zemlje isključivo oni nepoljoprivredne naravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo