Čuvajte glavu! / Iako je obećao, ništa od Bandićeve obnove fasada? Dio pročelja težine 20 kg padao po prolaznicima

Prije dvije godine obećana je obnova 5000 fasada u roku od 10 godina

18.6.2019.
21:29
VOYO logo

Dio pročelja težak 20-ak kilograma otpao je sa zgrade u samom središtu Zagreba i oštetio parkirani automobil. S iste zgrade već je prije otpadala fasada. 

Iako je prije dvije godine najavio da će u Zagrebu biti obnovljeno 5000 pročelja, gradonačelnika Milana Bandića pitanje: 'Koliko se njih obnovilo?' prilično je uzrujalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sreću, u automobilu tada nije bilo ljudi, a u blizini ni prolaznika. Da je jedan od ova dva kamena bloka nekome pao na glavu, posljedice bi bile strašne.
Sve se dogodilo u najužem središtu Zagreba. Ipak, gradonačelnik ne vidi u čemu je problem. Čudi se što je fasada uopće otpala.

Obnove su farsa

Na pitanje do kojeg je broja došla najavljena obnova pročelja, jer prije dvije godine spominjalo se čak 5000 zgrada, kaže: "Nema šanse da dobijete odgovor na to pitanje ovdje. To možete dobiti ispred fasade. A to što je pala fasada? Možda i sada dok mi ovdje razgovaramo negdje je pala fasada.", kaže Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zgradi gotovo nikog kod kuće. Samo jedan nepopravljivi optimist.

"Ne, neće pasti. Zgrada je dosta stabilna i ja sam tu puno godina. Ne sjećam se da je nekom na glavu nešto palo", govori nam stanar Matija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Nekim građanima bi fasade bile jedan od prioriteta u gradu, drugi pak smatraju kako postoje i veći problemi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Fasade jesu problem, ali ne gorući", smatra Zagrepčanin Jan.

No zbog ovakih informacija ne osjećaju se svi sigurno, jer svakodnevno prolaze pokraj pročelja kojima je prijeko potrebna obnova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagreb u lošem stanju

Iako je povlačenje novca iz EU fondova ipak malo popravilo sliku grada, još  je puno, ne samo ružnih, nego i opasnih pročelja. I dok građani rijetko dižu pogled prema njima, svakodnevno ih gledaju "kraljevi zagrebačkih krovova". Ova dva brata blizanca danas su već na drugoj intervenciji zbog otpadanja pročelja. 

"Trenutno je takvo stanje ovdje da fasada svuda otpada. Treba se sanirati. Nezgodno je za ljude kad prolaze, otpada, mogao bi netko nastradati. Treba se obit", govori industrijski alpinist Mato Vinceković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Braća Vinceković jedina su pomoć kad se stanari ne žele dogovoriti o obnovi zgrade koja već predstavlja opasnost. 

"Pa, fasade su trenutno u Zagrebu katastrofa jer se to ne održava. Do tog trena da baš nešto ne počne otpadat, dok se nekom nešto ne dogodi. Onda ljudi krenu obnove radit, a do tada sve stoji", kaže Vinceković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to je istina, o čemu svjedoče pročelja mnogih zagrebačkih zgrada koje stoje i propadaju. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo