STARI PROBLEMI / 'I u uvjetima epidemije nužno svima osigurati dostupno i kvalitetno obrazovanje'

Image
Foto: RTL / PIXSELL

GOOD inicijativa svim učenicima i učenicama i odgojno obrazovnim radnicama i radnicima želi uspješan početak nove školske godine

7.9.2020.
8:04
RTL / PIXSELL
VOYO logo

Dugogodišnji nerješavani problemi obrazovnog sustava, dodatno su opterećeni zdravstvenim, ekonomskim i socijalnim rizicima koje donosi pandemija. Usto, Ministarstvo odugovlačenjem donošenja mjera nije osiguralo dovoljno vremena za pripremu nastave, a ni sredstva koja bi smanjila nejednake uvjete u školama i nastavi na daljinu što će ostaviti dugoročne posljedice po učenice i učenike, upozorila je GOOD inicijativa.

Image
REDUCIRANI KURIKULUM /

'Pravo građansko obrazovanje učinilo bi nekompetenciju političkih elita vidljivom. Zato ga ne uvode'

Image
REDUCIRANI KURIKULUM /

'Pravo građansko obrazovanje učinilo bi nekompetenciju političkih elita vidljivom. Zato ga ne uvode'

Navode da ''modeli i preporuke Ministarstva znanosti i obrazovanja daju vrlo malo smjernica o prilagodbi sadržaja nastave. Izuzev epidemioloških uputa da se izvođenje nastave odvija bez miješanja učenika različitih razrednih odjela ili na daljinu Ministarstvo nije dalo dodatne smjernice za rad s darovitim učenicama i učenicima i onima s teškoćama u razvoju, kao i za izvođenje nastave učenja hrvatskog jezika za one koji ne znaju ili nedostatno znaju hrvatski jezik. Imperativ je svakoj učenici, učeniku, učiteljici i učitelju osigurati pristup internetu i opremu za rad te hitno prilagoditi sadržaj nastave na daljinu za djecu inojezičare i djecu s teškoćama u razvoju''.

Također, ''nedostatak sustavnog i učinkovitog ulaganja u nastavnike kao nositelje odgojno-obrazovnog procesa, uz neujednačenu infrastrukturu i nedostatnu opremljenost škola, još jednom se pokazuju ključnim preprekama za ostvarivanje jednakog pristupa i kvalitete obrazovanja za sve učenike. Situacija u kojoj se mijenja organizacija rada u školama ujedno je i prilika za  promjene u cijelom odgojno-obrazovnom sustavu, pa tako i sustavno i kvalitetno uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja te Cjelovitu kurikularnu reformu''.

I za kraj, GOOD inicijativa svim učenicima i učenicama i odgojno obrazovnim radnicama i radnicima želi uspješan početak nove školske godine za koju se nadamo da će unatoč svemu otvoriti nove prilike za učenje, a od odgojno obrazovnih vlasti traži cjelovite promjene u odgojno-obrazovnom sustavu jer Hrvatska zaslužuje bolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo