Nakon što je isto objavio SDP / I Mostovci skupili potpise za raspravu o povjerenstvu za Agrokor: 'Ovo je za ostavku premijera i cijele vlade'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"To znači da ćemo idući tjedan tako imati jednu točku tijekom koje ćemo raspravljati o cjelokupnom kontaminiranom procesu oko Agrokora, a posebno novim detaljima koji iz sata u sat izlaze u javnost", rekao je Grmoja

11.5.2018.
16:00
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja izvijestio je u petak kako su 'mostovci' prikupili 30 zastupničkih potpisa te temeljem poslovničkih mogućnosti uputili u Sabor zahtjev da se provede rasprava o izmjeni Odluke o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor, sve kako bi se u Saboru progovorilo o aktualnoj "aferi Hotmail" i situaciji u Agrokoru.

"To znači da ćemo idući tjedan tako imati jednu točku tijekom koje ćemo raspravljati o cjelokupnom kontaminiranom procesu oko Agrokora, a posebno novim detaljima koji iz sata u sat izlaze u javnost", rekao je Grmoja na konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je kako su u Mostu čekali rezultate današnjeg sastanka HDZ-ovih koalicijskih partnera u Vladi, no ništa se nije dogodilo iako je cijela javnost, rekao je, očekivala njihov potez. "Što se još mora dogoditi da vidimo normalnu reakciju vladajuće koalicije i premijera", pitao se Grmoja.

U Most su, kazao je, ponosni što se sad pokazuje razlika između njih kao političke opcije i onih koji su danas s HDZ-om.  "Ovo je jedna od većih afera u povijesti hrvatske politike i ona je za ostavku i premijera i cijele vlade", poručio je Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tvrdnje premijera Andreja Plenkovića kako su u Mostu, tada koalicijskom partneru HDZ-a, znali sve oko izrade lex Agrokora Grmoja je rekao kako u Mostu jesu inzistirali na stručnjacima koji će analizirati financijsko stanje u Agrokoru, ali da ih nisu "koordinirali i pretvorili u one koji će pisati zakon".

"Mi jesmo bili za stručnjake, ali ne da ti stručnjaci budu angažirani, što se upravo dogodilo nakon našeg izlaska iz vlade", zaključio je Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, i iz SDP-a su ranije izvijestili kako imaju potpise 30 zastupnika (28 SDP-ovaca te nezavisni Mirando Mrsić i Goran Aleksić iz SNAGA-e) za raspravu u vezi najnovijih događaja u Agrokoru, kojom će osigurati da se idući tjedan na saborskoj plenarnoj sjednici raspravlja o Agrokoru, jer smatraju kako je "afera Hotmail" pokazala da u čitavom procesu pisanja i provedbi lex Agrokora ima elemenata niza kaznenih djela.

'Mostovcima' su poručili kako bi bilo taktički bolje da svoju inicijativu za saborskom raspravom o Agrokoru u proceduru upute idući tjedan, kako bi se dva tjedna zaredom u Saboru raspravljalo o Agrokoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grmoja i Sinčić pozvali zastupnike i javnost da se pobune protiv korupcije

U svjetlu afere s e-mailovima potpredsjednice Vlade Martine Dalić te činjenice da su HDZ-ovi koalicijski partneri nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem o toj aferi izjavili da Vlada ostaje, a premijer i dalje ima njihovo povjerenje, saborski zastupnici Nikola Grmoja (Most) i Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) pozvali su u petak u Saboru zastupnike i hrvatsku javnost da se pobune protiv korupcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje više nije pitanje nekakve odlučnosti Vlade i premijera da povuče pravi potez, ovdje je pitanje elementarne pristojnosti prema građanima i biračima. U svakoj normalnoj zemlji nakon ovoga što je izišlo potpredsjednica Vlade, ako ne i cijela Vlada i sam premijer, dali bi ostavku, a mi imao situaciju da će se razgovori nastaviti za tri dana", kazao je Grmoja nakon stanke u Saboru.

 Zastupnike, i oporbene i vladajuće, pozvao je da da zajedno ustanu "protiv ovakve korupcije u najvišim institucijama Republike Hrvatske, gdje praktički možemo govoriti o jednom udruženom zločinačkom pothvatu koji je imao za cilj izvlačenja novac na kolapsu Agrokora".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Hrvatsku Javnost je na pobunu protiv korupcije pozvao i Sinčić, koji upozorava da je korupcija svakim danom sve veća i veća, uvjeren da objavljeni e-mailovi o tome kako se dogovarao lex Agrokor jasno potvrđuju sukob interesam zlouporabu povlaštenih informacija te zlouporabu položaja.

"Pozivam hrvatsku javnost da se pobuni i ne dozvoli da ovaj skandal prođe i da ovo postane standard ponašanja", kazao je Sinčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ovac Arsen Bauk u stanci se osvrnuo na komemoraciju u Bleiburgu, izrazivši žaljenje što je Hrvatski sabor i dalje pokrovitelj te komemoracije koja se, kazao je, proteklih godina nije dešavala kao komemoracija žrtvama, nego kao "homage propaloj državi".

"Treba jasno reći pijetet nevinim žrtvama uvijek, a počast propaloj fašističkoj kvinsličkoj tvorevini NDH nikad", poručio je Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo