ZAGREB NE MIRUJE / I mali potres izaziva velike traume: 'Dobro je educirati se, čitati i vidjeti kako se s tim boriti'

Novi potres zatresao je jutros Zagreb. Riječ je o potresu jačine 2.5 prema Richteru s epicentrom kod Markuševca

10.4.2020.
22:12
VOYO logo

U Zagrebu mira još nema. Potresno buđenje bilo je u 8.50, a epicentar ponovno nedaleko od Markuševca koji ne spava već 19 dana. Kod njih se i 2,5 po Rihteru itekako osjeti.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kad se čuje kao dum i kao da padne zemlja na tlo'', opisuje Željko Budek iz Markuševečkog Popovca, a Marica Budek dodaje: ''I to se dosta čuje, ali nama ni treba dosta kad smo potreseni i onda se bojimo svakog šuma. Osjećaj je kao da ću propasti u zemlju, kao da to sve tone svaki dan''.

Jutrošnji je potres trajao četri do pet sekundi. Zagreb se trese svaki dan, od velikog potresa do danas više od 850 puta, a seizmolog Krešimir Kuk objašnjava: ''Najviše imamo slabijih potresa i mi smo ih više od 100 zabilježili u ova tri tjedna koji su magnitudom prešli 1 Richter i više od stotinu onih koje smo samo mi zabilježili. To je uobičajena pojava koja će trajati još tjednima i mjesecima''.

Sva to odražava se na psihu građana, objašnjava psihologinja Ana Čerenšek: ''Nakon jednog takvog velikog stresnog događaja kao što je potres naravno da postoji stresna reakcija kod građana. To su unutarnje senzacije i treskavice koje osjećamo unutar tijela koje osjećamo. To je sve normalno i može trajati nekoliko sati ili nekoliko dana nakon događaja, problem je tu što mi imamo više takvih događaja i sve se to otegnulo''.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrepčani se tako tresu i kad se ne trese. Ne znaju više kad je doista potres, a kad je samo u njihovoj glavi. Vid Budek iz Markuševečkog Popovca kaže: ''Nikako ne spavam sve mi je na živce kresnulo. Jučer sam sjedio vani pa je tresnulo, jutros opet. Tutnji pa tutnji, strah imam veliki, ne usudim se unutra ući''.

"Osjećaj je kao da propadamo, kao da tonemo nekud, jako loš osjećaj, ne znam to ni opisati'', dodaje Barica.

Kad se tlo smiri, kod većine bi se trebale smiriti i emocije, ali Čerenšek upozorava: ''Kod dijela građana doći će do prelaska takvih osjećaja u traumu, u traumatski događaj. To je ono što moramo izbjeći. Dobro je educirati se, čitati i vidjeti što je normalno što ne i kako se s tim boriti''.

Borba - to je riječ koja opisuje sadašnje stanje brojnih građana ... borba s koronom, potresom i strahovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo