Večernjak i Hina zaratili zbog Podravke

Uredništvo Hine oštro demantira i odbacuje napis u Večernjem listu da je agencija u subotu 'emitirala lažnu vijest i lažni demanti' o slučaju Podravka.

8.2.2010.
15:24
VOYO logo

Uredništvo Hine priopćenjem je reagiralo na napis Večernjeg lista vezan za Podravku. Riječ je tekstu kojim Večernji , tvrde iz Hine, izravno i zlonamjerno obmanjuje javnost te o pamfletu bez presedana u odnosima medijskih kuća u Hrvatskoj kojima se blati nacionalna novinska agencija.

Radi točnosti informiranja Hina, tvrde, u svojim vijestima u vezi sa slučajem Podravka nigdje nije navela Večernji list kao svoj izvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večernji list svoju konstrukciju, kažu u agenciji, temelji na tvrdnji da je neistinit navod u Hininoj vijesti kako su neki hrvatski mediji objavili da je Vlada dionicama Ine jamčila za dug Podravke mađarskoj OTP banci, te da je bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec potpisao ugovor s OTP bankom.

"Precjenjujući vlastitu važnost taj dnevnik zaboravlja da srećom po hrvatsku javnost, uz navedeni postoje i drugi mediji. Hina je u subotu prvu vijest o tom slučaju objavila u 11.34 sati i to reagiranje Polančeca na pisanje medija toga dana o njegovoj ulozi u slučaju Podravke, MOL-a i OTP banke. U toj, kao ni u naknadno objavljenim vijestima, a za koje Večernjak optužuje Hinu, agencija se izrijekom nije pozivala niti na jedan medij" stoji u priopćenju uredništva Hine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uredništvo i Etičko povjerenstvo Večernjega lista trebalo bi utvrditi čega se to Večernji list boji kada "demantira" Hinu, odnosno želi "uvaliti" Hinu u svoju priču, smatraju u uredništvu agencije.

'Visoko izaslanstvo' i krađa vijesti

Hina se, međutim, osim o slučaju s tekstom o Podravci očitovala i o nekim drugim slučajevima. "Poduka Večernjaka Hini u današnjem tekstu, već od prve riječi, prve rečenice pa do niza kasnijih neistina teško da je razumljiva za medij koji je inače u Hinu slao "visoka" izaslanstva kako bi spriječio objavljivanje agencijske vijesti o štrajku novinara u Večernjem listu", stoji tako u tekstu koje potpisuje uredništvo Hine uz zaključak da Večernjem listu nije do istine i razotkrivanja neprofesionalnosti nego da ne preže ni od obmanjivanja javnosti da bi poravnao neke "svoje račune" s Hinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To se odnosi i na krađu Hininih servisa, čemu je dokaz i današnja objava Hinine vijesti s weba za pretplatnike, a što Večernji list nije", optužili su iz Hine te navei da su o toj Večernjakovoj nelegalnoj raboti izvijestili HND, saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije te Europsko udruženje novinskih agencija (EANA).

Prethodni članci:

arti-201002060129006 arti-201002060094006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo