ČIŠĆENJE REGISTRA /

HZZ o zdravstvenom osiguranju: 'Mišljenja smo da je u interesu nezaposlene osobe da se vodi u našoj evidenciji'

Image
Foto: Ilustracija/Srecko Niketic/PIXSELL

U evidenciju nezaposlenih osoba se može prijaviti svaka osoba koja ispunjava uvjete za stjecanje statusa nezaposlene osobe, u dobi od 15 do 65 godina

17.2.2022.
13:55
Ilustracija/Srecko Niketic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što se u javnosti pojavila informacija da bi sve nezaposlene osobe koje nisu prijavljene na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) mogle ostati bez zdravstvenog osiguranja, oglasio se i HZZ. 

Podsjetimo, navedeno je kako Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), u sklopu čišćenja registra, priprema zakonske izmjene kojima će 20-ak godina od njezina ukidanja, vratiti odredbu po kojoj nezaposlena osoba stječe zdravstveno osiguranje samo ako je prijavljena na burzu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz HZZ-a za RTL navode kako je za zdravstveno osiguranje te provedbu projekta uređivanja registra osiguranika HZZO-a nadležan dakako Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, a uputili su nas i na Ministarstvo zdravstva.

Image
čišćenje registra osiguranika /

Tko ne bude tražio posao preko HZZ-a, gubi zdravstveno: Zbog odredbe na burzu bi se moglo prijaviti još 100.000 ljudi

Image
čišćenje registra osiguranika /

Tko ne bude tražio posao preko HZZ-a, gubi zdravstveno: Zbog odredbe na burzu bi se moglo prijaviti još 100.000 ljudi

"Naglašavamo kako se prema Zakonu o tržištu rada, u evidenciju nezaposlenih osoba Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje može prijaviti svaka osoba koja ispunjava uvjete za stjecanje statusa nezaposlene osobe, a koja je sposobna ili djelomično sposobna za rad, u dobi od 15 do 65 godina, koja nije u radnom odnosu, odnosno koja ne obavlja samostalnu djelatnost, aktivno traži posao i raspoloživa je za rad", naveli su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slijedom navedenog, mišljenja smo da je u interesu nezaposlene osobe da se vodi u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji posreduje pri zapošljavanju, provodi mjere aktivne politike zapošljavanja s ciljem poticanja zapošljavanja, samozapošljavanja te obrazovanja nezaposlenih osoba te je nadležan za isplatu naknada koja proizlaze iz prava za vrijeme nezaposlenosti", dodaju.

Ističu potom i kako je temeljna zadaća HZZ-a, kao javne ustanove, posredovanje pri zapošljavanju u kojem smislu je Zavod dužan osigurati svim svojim korisnicima stručnu pomoć i podršku, "što čini i nastavit će činiti i u slučaju potencijalnog povećanja broja nezaposlenih osoba u svojoj evidenciji u okviru kapaciteta kojima raspolaže", zaključili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo