POJAVILA SE ZARAZNA ŽUTICA / Školama hara hepatitis A: HZJZ upozorio na simptome i načine zaraze; Pazite s voćem, povrćem, sushijem...

Image
Foto: Profimedia

HZJZ savjetuje izbjgavanje dijeljenja hrane u školama te uspostavljanje dodatnih higijenskih mjera kao i obavještavanje bliskih kontakata zaražene osobe

2.5.2022.
16:39
Profimedia
VOYO logo

U zagrebačkim srednjim školama pojavio se hepatitis A, poznat još i kao zarazna žutica. Otkriveno je dvadesetak slučajeva zaraze među đacima, ali i djelatnicima, piše RTL. Stoga se Hrvatski zavod za javno zdravstvo oglasio priopćenjem u kojem pojašnjavaju simptome bolesti, načine zaražavanja, ali i savjetuju uprave škola što poduzeti u ovakvim situacijama.

Oboljeli mogu posumnjati u zarazu hepatitisom A ako osjete povišenu temperaturu, bol u trbuhu, mučninu, povraćanje i žuticu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
U DVA MJESECA 57 SLUČAJEVA /

Epidemija hepatitisa u zagrebačkim srednjim školama: Kuhar nije ni mogao znati da je zaražen

Image
U DVA MJESECA 57 SLUČAJEVA /

Epidemija hepatitisa u zagrebačkim srednjim školama: Kuhar nije ni mogao znati da je zaražen

''Kao uzročnik identificiran je virus hepatitisa A koji se prenosi feko-oralnim putem, odnosno unošenjem kontaminirane vode ili hrane stolicom zaražene osobe ili rukama onečišćenim stolicom zaražene osobe. Infekcija se može proširiti bliskim kontaktima (kućnim, spolnim ili kontaktima u kolektivima). Oboljela osoba je zarazna 14 dana prije pojave i sedam dana nakon pojave simptoma žutice, a ako oboljeli ne razvije žuticu zarazan je 14 dana od pojave simptoma bolesti'', pojašnjavaju iz HZJZ-a.

Raznoliki načini zaraze

Jedan od načina zaraze je i jedenje hrane koju je pripremila zaražena osoba, a da pritom nije pravilno oprala ruke ili ih je oprala u zagađenoj vodi. Također, zaraziti se može i pijenjem kontaminirane vode, jedenjem sirovih ili nedovoljno kuhanih školjki koje su bile u kontaminiranoj vodi te sirove, neoprane i termički neobrađene hrane, poput voća, povrća ili sushija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zarazna se žutica može dobiti i u kontaktu sa zaraženom osobom, pri čemu su najrizičniji muškarci koji imaju spolni odnos s muškarcima, navodi HZJZ. Dodaju i kako je zaraza moguća ubrizgavanjem droge u organizam pomoću kontaminirane opreme.

''Škole o pozitivnom nalazu osobe koja je boravila u školi u vrijeme kada je bila zarazna zaprima informaciju od nadležnog Zavoda za javno zdravstvo, zaposlenika ili roditelja zaraženog učenika'', ističu iz HZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodatne higijenske mjere

Stoga predlažu uvođenje dodatnih higijenskih mjera u školama te preporučaju izbjegavanje dijeljenja hrane. Uz to, o zarazi je potrebno obavijestiti roditelje učenika i zaposlenike koji su bili u kontaktu s inficiranom osobom. Svaki novi slučaj zaraze potrebno je prijaviti liječniku školske medicine ili epidemiologu, a u školi imenovati osobu za nadzor dezinfekcije ruku i kontrolu izostanak bliskih kontakata zaražene osobe.

''Ako škola ima kantinu, provjeriti je li bilo oboljelih sa sličnim simptomima, upozoriti ih da u slučaju pojave istih ostanu kod kuće i jave se nadležnom liječniku obiteljske medicine radi daljnje obrade'', Zaključuju iz HZJZ-a u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike