Hvala, Clara, ali imamo li razloga za slavlje?

Iako je od obilježavanja prvog Međunarodnog dana žena prošlo točno sto godina, borba za ostvarenje ravnopravnosti žena nije gotova.

8.3.2011.
8:35
VOYO logo

Kako bismo dokazali gornju tvrdnju, navedimo samo očajne proteste radnica Kamenskog i Uzora, koje su nedavno dobile otkaze nakon što im nije isplaćeno čak sedam plaća. Iako recesija nije diskriminirala po spolu, zanimljivo je usporediti koliko se panike na razini države i medija dizalo kad se govorilo o zatvaranju tradicionalno muških poslova (škverovi) ili o propadanju tradicionalno ženskih poslova (tekstilna industrija). A podaci govore da je u posljednje dvije godine u Hrvatskoj izgubljeno pet tisuća radnih mjesta u tekstilnoj industriji, te da se među 334.378 nezaposlenih nalazi oko 180 tisuća žena.

Da je upravo na području rada 'zaštekalo' s priznavanjem ravnopravnosti žena, priznaju i Ujedinjeni narodi, koji ove godine Dan žena obilježavaju temom "Jednakopravan pristup obrazovanju, obučavanju, znanosti i tehnologiji: Put k dostojnom radu za žene". U Hrvatskoj je tek 30 posto žena među poduzetnicima, a među menadžerima tek šest posto. U javnom sektoru žene dobivaju 16 posto manju plaću od muškaraca, u obrazovanju 15, a u zdravstvu čak 24 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo zato na ono što je govorila Clara Zetkin, zahvaljujući kojoj imamo Dan žena, makar se danas taj datum sveo na čestitanje i prigodno dijeljenje ruža 'nježnijem spolu'.

"Oni koji su se svojom čašću pred licem čovječanstva obavezali na oslobođenje, ne smiju dopustiti da cijela jedna polovina ljudskog roda zbog ekonomske i socijalne zavisti bude osuđena na ropstvo. Ukoliko je cilj da žena postane slobodno ljudsko biće, onda ženama ne treba oduzimati rad, ni ograničavati oblasti u kojima one mogu raditi'', bile su njene riječi još krajem 19. stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O temi žena na tržištu rada prigodno će se, povodom 8. marta, raspravljati diljem Lijepe naše, nakon čega će i ovaj praznik pasti u zaborav. Zato jedino zanimljivo i zloćudno istinito zvuči predavanje koje u Rijeci sprema lezbijska organizacija LORI, koja upravo postavlja pitanje iz naslova – 'Imamo li razloga za slavlje?'

Vezani članak:

arti-201003070229006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo