Poslali prijedlog Vladi / HUP bi rezao doprinose za zdravstvo, mirovine, na dohodak: 'Ministar je imao zagonetni smiješak'

Image
Foto: RTL

Predsjednik HUP-a smatra da bi se u Hrvatskoj, ako bi se prihvatio njihov prijedlog, počelo više zapošljavati ljude

3.5.2022.
19:26
RTL
VOYO logo

HUP je Vladi RH danas poslao prijedlog da se plaće povećaju rezanjem poreznih stopa, te smanjivanje doprinosa za zdravstvo i mirovine. HUP tvrdi da bi se time plaća od 5000 kuna povećala za 405 kuna, onu od 7000 za 628 kuna. Trenutačna plaća od 12.000 kuna narasla bi na 13.186.

Oni s još višim plaćama od, primjerice, 15 tisuća kuna, poreznim bi rezovima dobili povišicu od tisuću i pol kuna u neto iznosu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O ostalim detaljima prijedloga za veće plaće Boris Mišević je razgovarao s Mihaelom Furjanom, predsjednikom HUP-a. Miševića je prvo zanimala argumentacija HUP-a da bi se time spriječilo iseljavanje iz Hrvatske.

"Ove mjere istog trena predstavljaju više plaće za naše zaposlene, veći raspoloživi dohodak, veću potrošnju, što automatski predstavlja više prikupljenih poreza. S druge strane, to je poruka investitorima, koji onda znaju da Hrvatska postaje konkurentnija u odnosu na ostale zemlje, imamo motiviranije ljude i imat ćemo uspješnije kompanije i poduzetnike u Hrvatskoj", kazao je Furjan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U vrlo kratkom roku bismo vidjeli da bi se povećala potrošnja, ali bi došlo i do hrabrijeg zapošljavanja, kompanije bi bile konkurentnije istog trena sa svojim cijenama u izvozu, zapravo bi došlo do toga da bi porast zapošljavanja i potrošnja vrlo brzo kompenzirali kratkoročni gubitak na manjim porezima", dodao je.

Je li realno da Vlada prihvati takav prijedlog?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je trenutno 4. zemlja u EU-u u smislu nedostatka radne snage. Uvjereni smo da bi vrlo došlo do značajne još bolje zaposlenosti i većih efekata za kompletno gospodarstvo", odgovorio je.

Hoće li onda lokalna samouprava ostati bez novca, jer i ona se financira iz poreza?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali, zašto se ne bi porez, lokalni, na potrošnju, odnosno PDV, dio toga prikupljao i za lokalne potrebe? Osim toga, možda je vrijeme da se adresiraju i problemi lokalne samouprave, održivosti ovakvog administrativnog uređenja koje mi danas imamo", kazao je.

Je li ministar, kojemu je Furjan slao prijedlog, taj prijedlog i dobio?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam siguran da li je dopis već otišao. On će sigurno otići, mi ćemo zamoliti za sastanak, za razgovore. Ali, ja sam ministra vidio danas, imao je jedan zagonetni smiješak na licu… Ministar je imao cijeli niz reformi, ove godine su stali, OK, krizom je iznuđeno ovo smanjenje PDV-a. Ali mi mislimo da je kriza pravo vrijeme za reforme, za smanjenje poreznog opterećenja na rad. Mi nismo tražili smanjenje poreza na dobit, na dividendu, tražimo smanjenje poreza na rad", kazao je.

Cijeli razgovor pogledajte ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo