HTV / preko noći ukida nagrađivane emisije?!

3.12.2011.
16:00
VOYO logo

GONG i Kuća ljudskih prava poslali su otvoreno pismo u kojem se protive najavama ukidanja pojedinih nagrađivanih emisija na HTV-u, te traže pojašnjenje tih odluka, za koje tvrde da su štetne i neopravdane.

Spomenute udruge zabrinjava činjenica da se rasprava o izmjeni programskog sadržaja na HTV-u provodi u zadnji čas, nepunih mjesec dana prije no što treba i krenuti novi plan emitiranja, i to u trenutku promjene programskog vodstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Plan ukidanja emisija izložen je u jednom paragrafu, sa 123 riječi, bez prave argumentacije, uz uvodnu rečenicu koja glasi: 'Zbog smanjenja godišnjeg plana proizvodnje HTV će ostati bez nekoliko emisija profiliranih javnih sadržaja (iako je za neke predloženo rješenje supstituta za nastavak proizvodnje)'. Tražimo da se Programskom vijeću i javnosti pojasne razlozi zašto će se proizvodni plan smanjiti upravo tako da javnost ostane bez tih ''profiliranih javnih sadržaja''!'', stoji u pismu spomenutih udruga.

Javna televizija ne bi trebala promovirati senzacionalizam

Pritom se upozorava na ''štetnost i neopravdanost'' ukidanja uglednih, nagrađivanih i gledanih emisija Euromagazin i Paralele koje se međusobno nadopunjuju. Udruge smatraju da umjesto ukidanja, ove emisije zaslužuju bolji plasman kroz najave, primjereniji termin te dodatnu minutažu i doradu formata kako bi se pojačala deliberativna funkcija ovih vrijednih emisija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, smatraju troškovno neodgovornim da se novom formatu 'To je Europa' - koji kvaliteti života u EU pristupa temeljem specifičnih potreba i zabrinutosti, tzv. običnih hrvatskih građana - nakon samo par mjeseci produkcije i emitiranja uopće ne daje šansa da se kao nova zanimljiva emisija konsolidira.

''Isto tako, djeluje potpuno ishitreno i nerazumljivo ukidanje tek pokrenute emisije Oko globusa – tjedni pregled događaja u svijetu i regiji. Smatramo neoprostivom odluku o ukidanju emisije Peti dan koja je u novom sastavu napokon dala priliku društveno angažiranim humanistkinjama i humanistima, većinom mlađe generacije, da u dijaloškom, a ne svađalačkom duhu samopromocije, zajedno promišljaju, a time i potiču gledatelje na refleksiju o značenjima i posljedicama aktualnih kulturnih, političkih, ekonomskih zbivanja. Naime, upravo je takav format emisije primjeren za kvalitetno otvaranje rasprave o Hrvatskoj u kontekstu EU'', stoji u pismu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

GONG i Kuća ljudskih prava na kraju poručuju da javni servis treba promovirati ''promišljanje i uključivanje, bez površnog senzacionalizma''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo