Htio pobjeći u Ameriku, ali nisu mu dali u avion

Ivo Sanader planirao je iz Münchena odletjeti za Washington, no Amerikanci su mu odbili zahtjev za vizom, pa se morao vratiti u Austriju.

10.12.2010.
21:37
VOYO logo

Načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić za RTL je potvrdio da je Sanader bio prijavljen za let München-Washington, ali bijeg u Ameriku mu je propao jer su mu tamošnje vlasti odbile zahtjev za vizom.

Iako je Sanader najavljivao da će se u petak vratiti u Hrvatsku, očito mu to nije bilo u planu. Namjeravao je letom iz Münchena u 11.30 pobjeći u Washington.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Amerika mu je ekspresno ukinula vizu, pa je morao otkazati let. Prema jednoj veziji, Sanaderu je telefonom dojavljeno da mu je ukinuta viza pa je odustao od puta, a prema drugoj, zaposlenik u minhenskoj zračnoj luci odbio mu je izdati kartu "zbog nedostatka dokumenata".

Nakon što mu je propao bijeg, Sanader se s bratom Miroslavom iz Njemačke se vratio u Austriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uhićen je u 15,46 sati na autocesti Villach-Salzburg, dok se vozio u Volkswagenovoj "Bubi", koja je najvjerojatnije u vlasništvu njegove mlađe kćeri Brune.

Austrijski mediji pišu da su mu lisice na ruke stavljene nasred autoputa, te da prilikom hapšenja nije pružao otpor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foley: SAD je blisko surađivao s policijom

Američki veleposlanik James Foley odbio je potvrditi da je SAD Sanaderu odbio vizu, rekavši samo kako je "SAD od četvrtka blisko surađivao s hrvatskom policijom".

"Ne mogu komentirati konkretne slučajeve", rekao je Foley nakon svečane akademije u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu reći samo da je SAD od četvrtka blisko surađivao s hrvatskom policijom", rekao je Foley, istaknuvši kako je "važno podupirati pravdu u Hrvatskoj".

Zagrebački Županijski sud poslati će Ministarstvu pravosuđa dokumentaciju potrebnu za Sanaderovo izručenje, izjavio je glasnogovornik zagrebačkog suda Krešimir Devčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokumentacija temeljem koje će Ministarstvo sastaviti zahtjev za izručenjem mora sadržavati podatke kojima se potvrđuje Sanaderov identitet, USKOK-ovu odluku o pokretanju istrage, sudsku odluku o jednomjesečnom istražnom zatvoru, nalog za raspisivanjem tjeralice te popis odredaba zakona na kojima se temelje te sudske odluke.

"Hrvatska će u zahtjevu za izručenjem morati dokazati i da se ne radi o vojnom ili političkom progonu, na što se osobe uhićene u stranoj zemlji najčešće pozivaju kako bi izbjegli izručenje", ustvrdio je Devčić za Hinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanader je prije nekoliko dana izjavio da je žrtva političkog progona za koji su odgovorni premijerka Jadranka Kosor i potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks.

Devčić je objasnio da je za ekstradiciju bitno i da su djela za koje se Sanader tereti kažnjiva i u Austriji, gdje je uhićen temeljem Interpolove tjeralice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Austrijsko veleposlanstvo u Zagrebu danas je izvijestilo da "ne postoji nikakvo uporište po kojem bi bivši hrvatski premijer Ivo Sanader posjedovao austrijsko državljanstvo".

Postupak izručenja stoga bi, po Devčićevim riječima, trebao trajati kraće nego izručenje bivšeg generala Vladimira Zagorca koji je bio austrijski državljanin. Njegovo se izručenje Hrvatskoj, gdje ga je čekalo suđenje za krađu dragulja iz Ministarstva obrane, oteglo više od godinu i pol dana. (Hina)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

cate-201011220231004

Vezani članci:

arti-201012100527006 arti-201012100119006 arti-201012100035006 arti-201012100108006 arti-201012100665006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo