URNEBESNA GREŠKA: / Tepešev HSP tužit će Milanovića zbog računalnog programa!

Image
Foto: PIXSELL, Patrik Macek

Hrvatska stranka prava dr.

27.1.2016.
17:09
PIXSELL, Patrik Macek
VOYO logo

HSP AS tvrdi da je Milanović u srijedu na konferenciji za novinare grubo uvrijedio potpredsjednika Hrvatskog sabora Ivana Tepeša rekavši: "Jučer smo imali filofašistički marš, i to je ono što HDZ donosi - najgore je što su marš predvodila dvojica filofašista od kojih je jedan potpredsjednik Sabora".

Image
MILANOVIĆ: /

U Zagrebu se dogodio filofašistički marš, a vlast šuti

Image
MILANOVIĆ: /

U Zagrebu se dogodio filofašistički marš, a vlast šuti

Vrijeđao Tepeša kao instituciju

Također su poručili da će zatražiti službenu istragu DORH-a jer Milanović ujedno vrijeđa instituciju Hrvatskog sabora, čije se vrijednosti moraju štititi po službenoj dužnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HSP AS ističe da su Tepeš i glavni tajnik stranke i saborski zastupnik Pero Ćorić svojom nazočnošću na prosvjedu protiv Vijeća za elektroniočke medije pružili potporu slobodi govora i Z1 televiziji kojoj je bez prilike za obranu uskraćeno emitiranje u trajanju od tri dana.

"Grubom etiketiranju ne nazire se kraj"

Svojim dolaskom i medijskim izjavama tijekom prosvjeda Tepeš je naglasio da osuđuje pristup Vijeća koje samo sebi daje za pravo tumačiti što je govor mržnje, čime se automatski izvan nadležnosti stavlja sudbenu vlast, poručili su iz HSP AS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako se ovako grubom etiketiranju ne nazire kraj, HSP AS će podnijeti kaznenu prijavu protiv Milanovića zbog zločina iz mržnje, te će iskoristiti moguće zakonske mehanizme da zaštiti svoj ugled i ugled svojih dužnosnika od sličnih neutemeljenih napada", stoji u priopćenju.

Sitna, ali urnebesna pogreška

Međutim, Tepeševim pravašima potkrala se sitna, ali urnebesna pogreška. Naime, u njihovom današnjem dopisu stoji kako će "podnijeti kaznenu prijavu protiv Zorana Milanovića zbog zločina iz mržnje sukladno članku 87., stavku 20. Kaznenog zakona".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kvaka je u tome da se navedeni stavak tog članka Kaznenog zakona uopće ne odnosi na govor mržnje već kaže da je "računalni program skup računalnih podataka koji su u stanju prouzročiti da računalni sustav izvrši određenu funkciju".

Žurilo im se, pa krivo pročitali

Očito su dopis sastavljali u brzini pa naveli stavak 20. umjesto onaj sljedeći, 21. koji se odnosi na zločin iz mržnje i kaže da je to "kazneno djelo počinjeno zbog rasne pripadnosti, boje kože, vjeroispovijesti, nacionalnog ili etničkog podrijetla, invaliditeta, spola, spolnog opredjeljenja ili rodnog identiteta druge osobe".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, piše Večernji list, nije problem ni u tom stavku već u čitavom 87. članku Kaznenog zakona jer se u njemu samo objašnjavaju značenja izraza u tom zakonu.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo