Hrvatskoj se dogodila pljačka gigantskih razmjera!

'Sjećate se i kada je u medijima završila snimka jednog razgovora s Mirogoja – pola meni, pola tebi, pola Bagi', kazao je Mesić na 10. rođendanu TIH-a, aludirajući na aferu s Matom Granićem.

7.6.2010.
13:47
VOYO logo

Na svečanu tribinu povodom 10. rođendana Transparency Internationala Hrvatska (TIH) došli su i premijerka Jadranka Kosor, predsjednik Ivo Josipović i nekolicina njegovih savjetnika, uključujući Sašu Perkovića, predsjednik Skupštine Grada Zagreba Boris Šprem te bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić.

arti-201006070050006Predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrović u uvodnom izlaganju kazao je kako su aktivisti te organizacije tijekom zadnjih 10 godina govorili svima koji su htjeli slušati, te da mu je drago reći kako je takvih sve više, kao i da će u sljedećih 10 godina TIH "biti uporniji nego do sada".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izjavio je kako je TIH "na deklarativnoj razini vrlo zadovoljan" što se tiče tretmana borbe protiv korupcije o kojoj se vrlo aktivno raspravlja u kontekstu političkih zbivanja.

Istaknuo je kako građani prema istraživanju koje je proveo TIH najvećim problemom smatraju nezaposlenost (31,6 posto), a nakon toga korupciju (27,1 posto), koju štetnom smatra 99,2 posto ispitanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Pola meni, pola tebi, pola Bagi'

Na podij je tada izašao Stjepan Mesić, koji je ustvrdio kako je cijelo jedno desetljeće nesankcionirane pljačke dovelo do "krađe gigantskih razmjera, što je za zemlju iscrpljenu ratom previše".

Mesić je upozorio kako su kriminal i korupcija proželi sve pore društva, te ponovio kako je njihov korijen u javnima nabavama. Naglasio je i potrebu političke odgovornosti, a za primjer je naveo njemačkog predsjednika koji je podnio ostavku zbog kritika na njegov račun zbog slanja vojnika u Afganistan, ustvrdivši kako se "nema pravo upuštati u to koliko je bio u pravu, ali je povukao konzekvence – zbog stava".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A kod nas se ništa ne događa. Potrebne su godine, kao u slučaju nabavke vojnih kamiona. Sjećate se i kada je u medijima završila snimka jednog razgovora s Mirogoja – pola meni, pola tebi, pola Bagi", kazao je zatim Mesić, aludirajući na aferu s bivšim ministrom vanjskih poslova Matom Granićem, te nastavio: "Ništa se nije dogodilo."

Negativnu praksu neodgovornosti vidi i u slučajevima kada političari odlaze s funkcija, pa onda dobivaju mjesta u nadzornim i upravnim odborima. "Dali smo vuku ovce", ustvrdio je zatim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je političar zbog afere otišao, a ništa mu se nije dogodilo, onda je to poruka da ide dalje s takvom praksom. Nešto u našem društvu nije u redu", kazao je Mesić, dodajući kako odgovornosti nema, a "o etičnosti i moralnosti da ne govorim".

"Oni koji bi trebali biti u istražnom zatvoru slobodno šeću kao uglednim građani i još prijete tužbama onima koji ih prozivaju", kritizirao je Mesić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska više nije brod nego čamac

Govornicu je zatim zauzela premijerka, koja tvrdi da su rezultati borbe protiv korupcije, koju provodi Vlada s njom na čelu, u zadnjih godinu dana vidljivi, dodajući kako je u 2009. godini bilo 138 slučajeva procesuiranja korupcije više nego u prethodnoj godini.

Pozvala je sve stranke da "demonstriraju volju u borbi protiv korupcije" i – koristeći se retorikom kakvu je u svom slavnom govoru o "vragovima" upotrijebio Franjo Tuđman – kazala kako tu nema veze radi li se o "crnim, crvenim, zelenim ili žutim... pripadnicima stranka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazala je i da je Vlada osnovala povjerenstvo koje se bavi borbom protiv korupcije, a u čijem radu sudjeluju i predstavnici pravosudnih organa, poput Vrhovnog suda i Državnog odvjetništva te nevladine udruge.

"Ovo nije natjecanje tko će brže i zgodnije to upakirati. Ako budemo u tom čamcu u kojem veslamo prema sigurnijoj budućnosti... samo ako budemo zajedno veslali za jednim ciljem, imat ćemo uspjeha", kazala je Kosor, koja se za razliku od svog prethodnika Ive Sanadera, ranije zvanog "kapetanom broda sigurne plovidbe", u svojoj metafori poslužila manjim plovilom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrazila je i nadu da će novoosnovani Vladin Jedinstveni ured za javnu nabavu uštedjeti 300 milijuna kuna državnom proračunu.

Josipović kritizirao zemlje Europske unije

Predsjednik Josipović kazao je kako je i ranije upozoravao da je "Hrvatska izložena megakorupciji" i kako "smo u nekim razdobljima puno pričali o korupciji, a jako malo radili".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apsolutno podržavam Vladu u njenoj borbi protiv korupcije i smatram da je napravljen velik i važan napredak", kazao je Josipović.

Uputio je tada i kritiku zemljama Europske unije. "Vrlo često je korupcija u nas imala braću i sestre u njihovim zemljama, što su pokazale pojedine istrage. Na tu činjenicu treba gledati s jednakom strogoćom", ustvrdio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tvrdnje da se pojedinci boje raditi u politici i gospodarstvu kako ih ne bi prozivali da rade nešto neprihvatljivo, Josipović je kazao da je takav strah neopravdan te da "svaka funkcija nosi odgovornost, ali to ne može biti izlika za nečinjenje".

Istaknuo je i problem s kojim se suočavaju istražitelji u "kopanju" po ovakvim slučajevima, a to je kompliciranost transakcija u kojima se korupcija pojavljuje koje zahtijevaju ozbiljne analize. Požalio se kako se i sam ponekad nađe u "neobranom grožđu" kada se bavi takvim predmetima, iako je pravnik. Pozvao je na efikasnost pravosudnog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predmeti koji traju deset godina ne znače ništa. Potrebno je da ti postupci budu brzo i efikasno riješeni", kazao je Josipović.

I, na kraju, zahvalio se zviždačima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozdravio bih sve časne i poštene ljude koji su bili spremni izložiti sebe i svoje obitelji, pa čak i fizičkom nasilju da bi ukazali na kriminal i korupciju", kazao je, a zatim izrazio svoje nezadovoljstvo njihovom zaštitom koja se mora poboljšati: "Mi nismo dovoljno zreli za zaštitu svjedoka kriminala, a zviždača pogotovo."

Zaključio je kako je Hrvatska sada u prijelomnoj fazi: "Napravili smo dobro zakonodavstvo, sada moramo dokazati da smo spremni prijeći s riječi na djela."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo