Klimatske promjene /

Hrvatskoj prijete suše i nestašice pitke vode: superračunalo predviđa probleme budućnosti za turizam i poljoprivredu

Image
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Zbog visokih temperatura, povećanja UV zračenja i vremenskih ekstrema obala će biti manje atraktivna turistima, ali će se povećati turistička atraktivnost unutrašnjosti zemlje

13.11.2017.
9:56
Grgo Jelavić/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatsko područje posebno je ranjivo na klimatske promjene, što ima utjecaj i na važne djelatnosti od kojih žive mnogi, poput poljoprivrede i turizma, donosi Večernji list.

Koje će posljedice imati klimatske promjene u Hrvatskoj i kako bi se na njih moglo odgovoriti daje Strategija prilagodbe klimatskim promjenama za razdoblje do 2040. s pogledom na 2070., koja je predstavljena prošli tjedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt je financiran iz EU fondova, a u sklopu istog izrađeno je superračunalo VELEbit. Prema njegovim izračunima u razdoblju do 2070. povećat će se broj sušnih dana. Neizbježana je i porast temperature od 1,5 do 2,2 Celzijeva stupnja.

Sve većeg intenziteta i učestalosti bit će poplave i bujice, no u poljoprivredi će nastati veća potreba za vodom zbog suša, donosi Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog visokih temperatura, povećanja UV zračenja i povećanja učestalosti ekstremnih vremenskih uvjeta obala će biti manje atraktivna turistima, ali će se povećati turistička atraktivnost unutrašnjosti zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo