HRVAT ČAMI U LIBIJSKOM ZATVORU: / Suđenje traje već dvije godine, zemlja je u kaosu, a Hrvatska ne poduzima mnogo

Image
Foto: AFP

Hrvatski pomorac, Splićanin Ivan Furčić, uhićen je u rujnu 2015. godine u Libiji te zatvoren pod optužbom da je skupa s posadom malteškog broda Sovereign M švercao naftne derivate.

21.10.2017.
8:13
AFP
VOYO logo

Furčić, koji je na brodu bio prvi časnik palube, živ je i na sigurnom u zatvoru u blizini Zawiye, 75 kilometara sjeverozapadno od Tripolija - potvrdio je Slobodnoj Dalmaciji njegov odvjetnik Taher Shtewi. No, Shtewi nije precizirao kada je posljednji puta nasamo vidio Furčića. Kaže da je otad prošlo dosta vremena.

"U strahu je i pun nepovjerenja"

"Problem je što on odbija svaku vrstu kontakta. U strahu je i pun je nepovjerenja prema svakomu. Ipak, svako malo vremena nazovem zatvor i dobivam uvjerenja da redovito uzima hranu", kazao je odvjetnik kojeg je, uz suglasnost Furčićevog brata Tomislava, angažirao Sindikat pomoraca Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Furčićev slučaj dodatno otežavaju oružani sukobi zaraćenih milicija u Libiji. U zemlji vlada kaos, no pomorčev odvjetnik uvjerava kako se ovaj nalazi u zatvoru u dijelu zemlje gdje je relativno mirno. U tijeku su pregovori da se suđenje preseli u Tripoli što bi svima olakšalo situaciju.

Image
LIBIJAC KOJI JE ZADNJI VIDIO ZATOČENOG HRVATSKOG POMORCA: /

'Presudni su sati, a ne više dani ili mjeseci'

Image
LIBIJAC KOJI JE ZADNJI VIDIO ZATOČENOG HRVATSKOG POMORCA: /

'Presudni su sati, a ne više dani ili mjeseci'

U ministarstvu šute, navodno radi tiha diplomacija

Na savjet Ministarstva vanjskih poslova RH, u lipnju je u obranu Furčića navodno uključen još jedan tamošnji odvjetnik, no Shtewi je za Slobodnu Dalmaciju rekao da tog odvjetnika nije vidio niti mu je itko iz hrvatskog veleposlanstva u Egiptu dao o tome ikakvu informaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se da ni u Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) ne poduzimaju mnogo za pomoć našem pomorcu. Slobodna Dalmacija piše da niti nakon dvanaest dana od slanja upita MVP-u o tome što poduzimaju u Furčićevom slučaju, nisu dobili nikakav odgovor. Navodno je pomorčevoj obitelji u ministarstvu rečeno da se poduzimaju koraci putem tzv. tihe diplomacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo