Hrvatski kapetan se šmrkovima branio od pirata

Prolazeći kroz opasni Adenski zaljev, na putu prema Crvenom moru, somalski su pirati napali brod S.S. Oceanic, na kojem je jedan od zaposlenika iskusni riječki kapetan Teodor Čandrlić.

7.5.2010.
11:47
VOYO logo

"Moj Anti Piracy Plan pokazao se efikasnim, bilo je njih pet ispod krme i pokušali su se popeti, tada smo počeli cik-cak manevar, odbili ih od broda, upotrijebili šmrkove. Pirati su počeli pucati i ispalili nekoliko rafala iz kalašnjikova i dvije protutenkovske granate. Nisu ciljali u oplatu i posadu. Jutros u 4 javio nam je NATO-ov ratni brod, koji je bio 14 NM iza nas, da su ih 'neutralizirali'!!! I tako, još jedno iskustvo, ali me veseli da sam dobro napravio plan i da ga je istrenirana posada implementirala", napisao je u e-mail poruci za Novi list kapetan Teodor Čandrlić.

Napad se dogodio u četvrtak u ponoć i deset minuta, dok je brod plovio u vodama između Somalije i Jemena. Nakon napada brod je punom brzinom krenuo prema Crvenom moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, kapetan Čandrlić je pomorac s dugogodišnjim iskustvom, između ostalog na brodovima Jadrolinije, a bio je i posljednji zapovjednik cruisera Dalmacija prije njegove prodaje. Na brodu S.S. Oceanic, inače jednom od posljednjih transoceanskih putničkih brodova, izgrađenom u Italiji 1965. godine, plovi kao staff master, odnosno zapovjednik ljudstva.

S.S. Oceanic od prošle godine plovi kao takozvani Brod mira za istoimenu međunarodnu nevladinu organizaciju sa sjedištem u Japanu. Organizacija djeluje po čitavom svijetu s ciljem podizanja svijesti i stvaranja međunarodnih veza između organizacija koje se bave ljudskim pravima, mirovnim djelovanjem, zaštitom okoliša i održivim razvojem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brodovi mira barem dvaput godišnje odlaze na putovanja, obilazeći uglavnom krajeve svijeta u kojima vladaju nemiri, a posadu čine znanstvenici i volonteri raznih profila, pa te brodove često nazivaju i brodovima-sveučilištima, budući da se na njima održavaju brojna predavanja, konferencije i okrugli stolovi. Uz to, brodovi mira i njihove posade nerijetko pružaju i humanitarnu pomoć diljem svijeta, gdje god je ona potrebna, piše Novi list.

Prethodni članci:

arti-201004050027006 arti-201004200599006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo