Hrvatski izvorni proizvod - krvolok na listi

11.11.2011.
14:54
VOYO logo

GONG od mjerodavnih traži reformu izbornog zakonodavstva kojom bi se ukinulo pasivno biračko pravo, kao i pravo biti nositeljem liste, osobama osuđenima za najteža kaznena djela, do proteka vremena rehabilitacije, a naročito za vrijeme odsluženja zatvorske kazne.

"Pravomoćna osuda za ratni zločin u tom kontekstu mora imati vrlo jasne konzekvence. Osoba koja je pravomoćno osuđena za kazneno djelo, koje se međunarodnim pravom smatra najtežim oblikom delikta za koji ne postoji zastara, ne može biti simbol političkog govora i biti u funkciji najvažnijeg koraka demokratskog procesa, onog izbornog. Radi se o izvrgavanju institucije nositelja liste potpuno suprotno duhu Ustava", priopćeno je iz GONG-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na potezu je Ustavni sud

Također GONG očekuje da nadležne institucije, a posebno Ustavni sud, u duhu Ustava popune pravne praznine i preuzmu odgovornost pravodobnom reakcijom.

Dodaju da pozdravljaju mišljenja Državnog izbornog povjerenstva kojim se sprječavaju moguće krize i političke manipulacije u postupku kandidiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo da je DIP donio odluku da Branimir Glavaš može biti nositelj liste HDSSB-a, ali ne može biti kandidat. Istaknuli su da Glavaš kandidat ne može biti jer kao pravomoćno osuđena osoba ne može postati ni saborski zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo