dosta im je čekanja /

Sindikati iz Hrvatske i Slovenije zahtijevaju veće plaće: 'Vrijeme je za naš oporavak'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Više novca u džepovima hrvatskih i slovenskih radnika nije dobro samo za radnike - dobro je i za stvaranje potražnje koja će postupno potaknuti gospodarstvo, smatraju u sindikatima

20.4.2017.
15:46
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel i Saveza slobodnih sindikata Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič potpisali su u četvrtak ispred slovenskog dvorca Mokrice zajedničku izjavu "Vrijeme je za NAŠ oporavak“, u kojoj pozivaju na povećanje plaća i pregovore o sklapanju kolektivnih ugovora.

Više novca u džepovima hrvatskih i slovenskih radnika nije dobro samo za radnike - dobro je i za stvaranje potražnje koja će postupno potaknuti gospodarstvo, što će rezultirati bržim rastom i pravednijom ekonomijom u obje zemlje, ističe se u izjavi potpisanoj u sklopu tradicionalnih susreta SSSH i ZSSS-a, uoči Međunarodnog praznika rada, "Sindikati bez granica“, koji se održavaju od 2007. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snažno kolektivno pregovaranje i članstvo u sindikatima najbolji je način za ostvarivanje većih plaća, to je alat za rješavanje razlika u plaćama između muškaraca i žena, kao i odustajanja od ugovora o radu s nula sati rada i prekarnog rada.

Sindikati u obje zemlje imaju veliku ulogu u pregovorima za više minimalne plaće, te za rast plaća općenito u poduzećima i lancima opskrbe, kaže se u zajedničkoj izjavi. Bogatstvo u društvu uglavnom stvaraju radnici i mora biti pravednije raspodijeljeno, stoga zahtijevamo podizanje radničkih plaća, poručili su sindikalci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne slažemo se s tvrdnjama vlasnika kapitala kako sada nije vrijeme za podizanje radničkih plaća. Za njih nikada nije pravo vrijeme da radnici dobiju veće plaće, a umirovljenici pristojne mirovine - ni u vrijeme krize, niti u vrijeme gospodarskog rasta. Samo za rast svog bogatstva, povećanje profita i smanjenje socijalnih i radnih prava ne priznaju vremenska ograničenja", rekao je predsjednik ZSSS-a Dušan Semolič.

"U vrijeme krize, kada je trebalo spasiti radna mjesta i samu tvrtku, radnici su se odricali i pristajali na smanjivanja mnogih materijalnih prava. Sada kada su stvoreni uvjeti za rast, od poslodavaca očekujemo vraćanje i povećanje tih prava. Svaki radnik treba primiti plaću dovoljnu za pristojan život i imati kvalitetno radno mjesto. Vrijeme je za naš oporavak", poručio je predsjednik SSSH-a Mladen Novosel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo