'Tko glasa za ovo, zaslužuje strijeljanje bez milosti!'

Odlukom o predaji imovine, tj.

22.11.2013.
13:01
VOYO logo

Petrina je jedini stvorio halabuku oko odluke koju očekuju lokalne samouprave – Hrvatske vode preuzimaju kontrolu nad svim vodovodima u Hrvatskoj, što je jedan od osnovnih preduvjeta da se vodna opskrba proda.

Petrina pojašnjava da je ovaj prijenos vodne infrastrukture u vlasništvu jedinica lokalne samouprave na Hrvatske vode omogućila Vlada proljetos izmjenama Zakona o vodama i Zakona o financiranju vodnog gospodarstva. Štoviše, nakon što im je oduzeto pravo naplate služnosti, prisilit će gradove i općine da se odreknu imovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tko glasa za ovo, zaslužuje strijeljanje bez milosti!", smatra Petrina.

Gradovi i općine ne odlučuju više o dovodu vode

Po zakonu su "dužni prenijeti komunalne vodne građevine u svom vlasništvu u vlasništvo javnog isporučitelja vodne usluge (Hrvatske vode), u obliku temeljnog uloga ili prijenosa bez naknade" i to do 1. siječnja 2014. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akte potrebne za provedbu ovog prijenosa donosi predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave, a provodi je gradonačelnik, odnosno općinski načelnik, navodi se u zakonu. Bitna novina za jedinice lokalne samouprave je ukidanje naknade za priključenje, navodi Petrina. Gradovi i općine tako više neće biti zaduženi za građenje komunalnih vodnih građevina, nego Hrvatske vode. Primošten je naknadama ubirao oko 700 tisuća kuna godišnje.

"Kako ću bez toga financirati vodovodnu mrežu za novoizgrađena područja? Građani su u posljednjih 11 godina dali 36 milijuna kuna za vodovodnu mrežu i ona je isključivo naše vlasništvo. Te naknade su trošene namjenski za održavanje i dovod vode do novih naselja. Od Voda nisu dobili ništa. I sada će se jednim potezom, bez naknade, ta imovina uzeti lokalnoj samoupravi, a kad bude trebalo graditi mrežu, građanima će se reći da će je izgraditi kad stignu, za desetak godina", upozorava Petrina. Nije to samo beznačajna naknada, nego to zadire u urbanističke zahvate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oduzimanje vrijedne imovine, a onda privatizacija

On u ovom prijenosu imovine vidi više od oduzimanja distribucije vode od građana, koja samo na primjeru njegove općina košta desetke milijuna kuna.

"Kad Hrvatske vode budu imale i to, netko će ih jednim potezom prodati. A mi ostajemo bez 36 milijuna koje smo uložili. Svađam se već 10 godina oko toga, ali budalaši s kojima se svađam ni ne znaju što je to. Svi kažu da se to neće dogoditi dok su oni tamo, ali, p**ka vam materina, vidite li da se dogodilo?", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjeća da je u Njemačkoj voda također izmakla kontroli lokalne samouprave i prepuštena je privatnicima, nakon što je Bundestag donio odluku da voda nije javno dobro. Predviđa da će to isto učiniti i ova SDP-ova Vlada, koja ovako razorne odluke provodi uz podršku HDZ-a na lokalnoj razini.

'Sad vičite – Za dom spremni!'

"Zašto U ime obitelji i Stožer ne prikupljaju potpise protiv ovoga? Gdje je sada Crkva? Dok nam zaokupljaju misli gej brakovima i ćirilicom, vidite li što se događa? Evo vam, pi**a vam materina, sad vičite 'Za dom spremni!' Sutra će nam reći da je voda zagađena i da odemo kupiti bocu za 20 kuna po litri", kaže Petrina. To je otimačina koju izjednačava s rasnim zakonima u nacističkoj Njemačkoj, ističe da je to zadiranje u Ustav, da se krši pravo Općine Primošten na vlastitu imovinu, koja se bez naknade prenosi na HV, ali i ljudska prava, jer se građanima oduzima pravo na dostupnost vode, najvećeg blaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bez nafte se može, uvijek možete pješačiti. Ali probajte ne piti vodu", zaključuje.

Nešto prije 15 sati, Petrina je obznanio da je sporna odluka izglasana u Gradskom vijeću i 'pozdravio' je u svom prepoznatljivom stilu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Točno kako sam i najavio danas su 'zakržljali pileći mozgovi', koji čine većinu u Gradskom Vijeću Šibenika, poslušno izglasali protuustavnu odluku kojom su pristali na ucjene iz Hrvatskih voda i razvlastili jedinice lokalne samouprave od njihova vlasništva. Gadljivo da gore imenovani odlučuju o nečemu o čemu nemaju pojma!'

Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Pišite nam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo