iz danske, španjolske, italije / Hrvatska uvozi spremu! Nemamo domaćih donora za potpomognutu oplodnju: Troškovi procedure veći od milijun kuna

Image
Foto: Shutterstock

Počinjemo s uvozom spermija i jajnih stanica za parove koji započinju proces medicinski potpomognute oplodnje. Budući da u Hrvatskoj nemmao donora, Hrvatska će spolne stanice početi uvoziti i tako olakšati proces začetka obitelji za sve mlade parove koji to ne mogu prirodnim putem

29.5.2023.
10:23
Shutterstock
VOYO logo

Parovi u Hrvatskoj koji pokušavaju osnovati obitelj s medicinski potpomognutom oplodnjom uskoro ne bi više trebali odlaziti u inozemstvo, piše Jutarnji list.

Hrvatsko je društvo za humanu reprodukciju u endokrinologiju počeo, u suradnji s državnom administracijom, uvoziti spolnih stanica u europskih banaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako će se u Hrvatsku uvoziti sprema i jajne stanice iz Španjolske, Danske, Italije, ali i drugih zemalja.

Transport sperme i jajnih stanica avionom

Kada liječnik odobri nekom paru začeće uz pomoć donorskih spolnih stanica te s njima započne proces potpomognute oplodnje, ovlaštena će liječnička ustanova naručiti donirane spolne stanice. Procedura je slična transportu organa, stoga će u Hrvatsku donirane spolne stanice dolaziti avionom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto uvozimo?

U Hrvatskoj je donacija spolnih stanica zakonski omogućena 2012. godine, no gotovo nemamo zainteresiranih donatora, stoga Hrvatska gamete, spolne stanice, mora uvoziti jer nema dovoljno izvora za osnutak banke spolnih stanica. Jedan od mogućih razlog nezainteresiranosti je možda taj što donor ne smije biti anoniman jer osoba koja je začeta i rođena uz pomoć MPO s navršenih 18 godina ima pravo na uvid o svim podacima o svojem biološkom podrijetlu.

Image
U KINI /

Liječnici prije medicinski potpomognute oplodnje, odabrali embrij koji ima najmanje šanse razviti dijabetes

Image
U KINI /

Liječnici prije medicinski potpomognute oplodnje, odabrali embrij koji ima najmanje šanse razviti dijabetes

"Hrvatska za sada problem donacije rješava slanjem parova na liječenje u inozemstvo, uz financiranje od strane HZZO-a. Međutim, kako bismo olakšali pacijentima, pripremamo opciju uvoza spolnih stanica iz licenciranih banaka stanica i tkiva, iz kojih je, sukladno Europskim direktivama, regulirano prikupljanje, doniranje, vrlo kompleksno testiranje, sljedivost, skladištenje i distribucija donorskih gameta", objasnila je Dinka Pavičić Baldani, predsjednica Hrvatskog društva za humanu reprodukciju i endokrinologiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godišnje nešto više od 100 parova zatraži uslugu medicinski potpomognute oplodnje, a zahtjevi za donacijom jajne stanice su dvostruko češći od zahtjeva za donacijom sjemena.

Parovi se većinom upućuju u Sjevernu Makedoniju ili Češku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HZZO, ovisno o konkretnom slučaju, odobrava troškove postupka koji je predložen od strane liječnika, a sukladno propisima države u koju se osigurana osoba upućuje. Odobravaju se i troškovi prijevoza. Troškovi po rješenjima u 2022. godini za sada iznose 1.661.822,03 kuna, s napomenom da svi računi još nisu pristigli", kažu u HZZO-u, kojem je na čelu ravnatelj Lucijan Vukelić.

Postupci uvoza i manipulacije doniranim spolnim stanicama regulirani su širokim rasponom Direktiva Europskog parlamenta i Vijeća Europe o kvaliteti i sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo