25. ROĐENDAN HRVATSKE /

Hrvatska u nedjelju obilježava 25 godina međunarodnog priznanja: Genscher i Kohl dobit će povelje zahvalnosti

Hrvatska u nedjelju slavi četvrt stoljeća od međunarodnog priznanja. Kako doznajemo, povelje zahvalnosti bit će dodijeljene, među ostalima, i velikim prijateljima Hrvatske

11.1.2017.
18:58
VOYO logo

"Imamo svoju Hrvatsku, naša je i bit će onakva kakvi sami želimo!" Od ovih riječi prvog hrvatskog predsjednika, izgovorenih pred prepunim Trgom bana Jelačića, prošlo je četvrt stoljeća. 

Na obilježavanju okruglog Dana međunarodnog priznanja još radi posebna radna skupina Vlade, Sabora i Ureda predsjednice.  "Radilo se vrlo tiho, ali radilo se vrlo intenzivno, kako bi se na najbolji mogući način i dostojanstveno obilježila 25. obljetnica međunarodnog priznanja RH", rekla je glasnogovornica vlade Sunčana Glavak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dan priznanja u nedjelju će prvo biti položeni vijenci na Oltaru domovine i Mirogoju, a potom će se u katedrali služiti misa za domovinu. Točno u podne na Trgu bana Jelačića slijedi, kažu iz Vlade, poslastica.

"Bit će to koncert "Moja domovina", gdje će nastupiti i neka lica koja su nastupila i u jednoj od najljepših pjesama Moja domovina prije 25 godina", otkriva Glavak. Navečer slijedi svečani koncert u dvorani Lisinski, s kojeg će se građanima obratiti državni vrh. Nakon svečane sjednice Sabora u ponedjeljak, na prijemu u svom Uredu predsjednica će dijeliti povelje zahvalnosti.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među dobitnicima povelje su prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, papa Ivan Pavao II, pa zatim njemački kancelar iz vremena priznanja Helmut Kohl i njegov šef diplomacije Hans Dietrich Genscher, potom britanska premijerka Margaret Thatcher, a jedini koji će povelju doći osobno primiti je ratni premijer Slovenije Lojze Peterle

Veteran hrvatske diplomacije Ivica Maštruko očekuje barem visoke predstavnike zemalja tadašnje Europske zajednice koje su nas priznale. "Bilo bi dobro da se pozovu na to obilježavanje. Dakle radi se o 12 zemalja Europske zajednice, i Svete Stolice koja je to učinila nešto prije", smatra Maštruko.

"Potvrde su još u tijeku, pa eto, mislim da ostavimo još par dana, kao što to i priliči, ali sigurno će biti visokih gostiju na našoj velikoj obljetnici", tvrdi Glavak. Koliko visokih, bit će jasno u nedjelju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo