pavle kalinić za rtl /

'Hrvatska se neozbiljno ponaša, prije ili kasnije i nama će se dogoditi ovakav napad'

'Mjere opreza je davno trebalo povisiti, međutim, Hrvatska se prema svemu neozbiljno ponaša. Ovdje je mentalni sklop da se loše stvari događaju drugima'

20.12.2016.
19:11
VOYO logo

Pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje hitnim situacijama Pavle Kalinić bio je gost RTL-a Danas, a tijekom razgovora je iznio svoje viđenje sigurnosne situacije u Zagrebu i Hrvatskoj.

Advent u Zagrebu jedan je od najposjećenijih u Europi. U kontekstu posljednjih događanja, razmišljate li da pojačate sigurnost?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za sigurnost u Zagrebu je nadležna PU zagrebačka. Mi smo tu da budemo logistika ukoliko njima bilo što bude trebalo u smislu sudjelovanja civilne zaštite. Što se tiče sigurnosti, to je nadležnost jednim dijelom na obavještajnoj zajednici, a jednim dijelom na PU zagrebačkoj. Mjere opreza je davno trebalo povisiti, međutim, Hrvatska se prema svemu neozbiljno ponaša. Ovdje je mentalni sklop da se loše stvari događaju drugima. Prije ili kasnije i nama će se to dogoditi. Prvo, zato što se Hrvatska nalazi na migrantskoj trasi koja će se opet pokrenuti prije ili kasnije. Drugo, nesretnim sudjelovanje u ratu i BiH, sudjelovanjem naših misija u Afganistanu. Naravno, Hrvatska je markirana kao potencijalni cilj samim tim što je članica NATO-a i EU".

Država razmišlja o dodatnim mjerama. Što mislite je li već odrađena standardna procedura: tipa zaštita veleposlanstava, šoping centara, vjerskih objekata…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu vam to reći, prava adresa za to je MUP, ministar Orepić. Na njemu je da odredi. Osobno smatram da bi Hrvatska trebala imati viši stupanj sigurnosti jer je turistička zemlja", rekao je Kalinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo