SPORNI UGOVORI / Hrvatska rekorder Europske unije! Nigdje ne postoji toliko nesigurnosti za mlade

"Ne postoji nijedan opravdani razlog zašto poslodavci toliko zapošljavaju na određeno vrijeme"

7.3.2019.
19:16
VOYO logo

Velik dio onih koji imaju posao Hrvatsku su svrstali u europski rekord, ali neslavni. U Europskoj uniji prednjačimo po broju ugovora o radu na određeno vrijeme, posebice kada su u pitanju mladi ljudi.

Pridonosi tome i činjenica da smo turistička zemlja pa se u poslove na određeno ubrajaju i sezonski radnici u turizmu. No, i oni koji ne trebaju sezonce, sa zaposlenicima vrlo često sklapaju upravo ugovore na određeno vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANA VIJEST

Iza Tihane više je poslova s ugovorom na određeno vrijeme, ali nakon probnog roka u salonu za njegu kože, dobila je stalni posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Puno je lakše i što se tiče dizanja nekih kredita, stambeno pitanje i neke moje daljnje planove u privatnom životu. Mirnije spavam", otkrila je Tihana Maljković.

Takvu sreću u siječnju nije imalo gotovo 350 tisuća ranikad. S ugovorom na određeno, njihov posao i dalje je neizvjestan. Broj zaposlenih na određeno u stalnmo je u porastu, 2015. 351 792 imalo ih je ugovore na određeno, 2016. njih 374 260, a prošle godine brojka je stigla do 385 213.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na određeno najviše rade oni u privatnom sektoru zbog nesigurnosti posla, velikih davanja i Zakona o radu, gdje kad si u problemima, ne možeš otpustiti radnika", rekla je Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca, a svoje viđenje situacije ponudio je i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić:

"Ugovor o radu u pravilu se sklapa na neodređeno vrijeme, a iznimno se može sklopiti na određeno vrijeme, no tada mora biti opravdan objektivnim razlogom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANA VIJEST

Sindikalisti upozoravaju pak na neke druge detalje i nude svoju verziju priče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne postoji nijedan opravdani razlog zašto poslodavci toliko zapošljavaju na određeno vrijeme. Ne postoji opravdan razlog za višegodišnje ugovore na određeno. Onaj razlog koji je neopravdan i koji poslodavci zlorabe je taj da radnik kad radi na određeno vrijeme je poslodavcu isplativ jer on neće postavljati suvišna pitanja", govori predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske MladenNovosel.

Dodatni motiv poslodavcima za zaspošljavanje na neodređeno jest i - fiskalna olakšica. U prvih pet godina oslobođeni su plaćanja doprinosa na osnovicu ako s mladim osobama sklope ugovor o radu na neodređeno vrijeme. No, čini se -  mnogima ni to nije dovoljan poticaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo