Učinkovitiji sustav /

Hrvatska prelazi na nove DVB T2 prijemnike: Znači li to i kupovinu novih uređaja?

Image
Foto: Shutterstock

Početak prelaska usluga digitalne zemaljske televizije planira se do kraja listopada ove godine

4.7.2019.
13:46
Shutterstock
VOYO logo

Sve države članice Europske unije do sredine 2020. godine, a najkasnije do 2022., moraju osloboditi dio frekvencija koje se danas koriste za odašiljanje zemaljske televizije za potrebe razvoja 5G mreža

Kako bi se osigurao kontinuitet postojećih programa u HD rezoluciji u sustavu zemaljske digitalne televizije, treba prijeći na novi i učinkovitiji sustav DVB T2 i novi sustav kodiranja H.265/HEVC, piše tportal. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što to znači za korisnike u Hrvatskoj, odnosno, hoćemo li morati kupovati nove prijamnike?

"Početak prelaska usluga digitalne zemaljske televizije slobodnih za prijam u javnosti s DVB-T na DVB-T2 u Republici Hrvatskoj planira se do kraja listopada ove godine. Prelazak na DVB-T2 stvorit će tehničke mogućnosti za emitiranje svih programa u visokoj kakvoći (HD).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog prilagodbe sustava u razdoblju od kraja ove do sredine sljedeće godine građani će trebati nabaviti novu prijamničku opremu, prilagođenu novom standardu, minimalno takozvane STB - Set Top Box uređaje.

Pri izboru novog televizora ili prijamnika bit će važno da on podržava sustav DVB-T2 i sustav kodiranja H.265/HEVC. Većina uređaja na hrvatskom tržištu već podržava navedene standarde, a njihova je cijena usporediva s prijamnicima koji ne podržavaju te sustave. Cijena tzv. STB - Set Top Box uređaja na hrvatskom tržištu trenutačno u prosjeku stoji oko 200 kuna", kazali su u HAKOM-u za tportal

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo