NAŠA POLICIJA NASILNO TJERA MIGRANTE: / Svjetski mediji pišu o 'šokantnom' i 'skandaloznom' priznanju predsjednice Kolinde

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Nakon što je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović na švicarskoj televiziji priznala da se hrvatska policija služi s 'malo nasilja' pri potiskivanju migranata,

16.7.2019.
13:35
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je nedavno na javnoj švicarskoj televiziji SRF izjavila nešto što je šokiralo mnoge. "Raspitala sam se kod ministra unutarnjih poslova, ravnatelja policije i policajaca na terenu i oni su mi potvrdili da ne koriste silu koja bi bila pretjerana. Naravno da je potrebno malo nasilja kada provodite push-back, ali morate vidjeti i kakav je to teren", rekla je hrvatska predsjednica o tretmanu migranata i time potvrdila da se policajci na granici služe nasiljem i push back metodom, što drugi političari mjesecima demantiraju.

Svjetski mediji su se sada raspisali o kršenju konvencija i ilegalnim postupcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SVI DEMANTIRAJU, A ONDA JE KOLINDA PRIZNALA I ŠOKIRALA: /

Zašto pokušava vraćanje migranata uz 'malo nasilja' proglasiti legalnim?

Image
SVI DEMANTIRAJU, A ONDA JE KOLINDA PRIZNALA I ŠOKIRALA: /

Zašto pokušava vraćanje migranata uz 'malo nasilja' proglasiti legalnim?

Hrvatske vlasti su spremne na sve radi Schengena

Deutsche Welle piše da je Hrvatska sustavno poricala da ilegalno deportira izbjeglice u susjednu Bosnu i Hercegovinu, ali i da je Grabar-Kitarović priznala da granična policija silom tjera migrante preko granice. Prema DW postalo je jasno da su hrvatske vlasti spremne sve učiniti kako bi Hrvatska ušla u Schengensku zonu, a ističu i da hrvatski mediji većinom ignoriraju izvještaje nevladinih udruga i migranata o nasilju hrvatske policije nad migrantima.

Kolinda je, smatra DW, nehotice potvrdila sve ono što hrvatski političari i policija poriču mjesecima, u osnovi priznajući da policija provodi nasilni push back migranata u BiH. Jelena Sesar, istraživačica iz Amnesty Internationala, rekla je za DW da je Kolindino priznanje "šokantno" jer su, tvrdi ona, prema međunarodnom pravu i pravu Europske unije, kolektivna iseljavanja i potiskivanje (push back) uvijek nezakoniti. Sesar je rekla da je "skandalozno" što Predsjednica pokušava predstaviti potiskivanje kao legalnu mjeru te opravdava uporabu "malo sile". Amnesty International je pozvao Europsku komisiju da izvrši pritisak na Hrvatsku da prekine svoje taktike na granici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

The Guardian o Kolindinom priznanju

U članku "Hrvatska policija se služi nasiljem kako bi potisnula migrante, priznaje predsjednica", The Guardian se osvrnuo na Kolindino priznanje tijekom gostovanja na švicarskoj televiziji, nakon čega je udruga za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) u ponedjeljak u otvorenom pismu predsjednici Kolindi zatražila da Hrvatska smjesta prestane po kratkom postupku vraćati migrante i tražitelje azila u Bosnu i Hercegovinu, optužujući hrvatske vlasti da u nekim slučajevima koriste i silu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle godine bilo je puno dokaza o tome kako hrvatska policija primjenjuje silu prema onima koji su prešli granicu te ih onda vraća nazad u BiH, piše The Guardian. "Nakon višemjesečnih službenih poricanja, hrvatska predsjednica priznala je kako je policija te zemlje umiješana u nasilna potiskivanja migranata i tražitelja azila uhićenih unutar zemlje", pišu.

"Institucije EU-a zatvaraju oči na praksu potiskivanja izbjeglice jer je praksa zaustavljanja migrantskih tokova politički riskantna", piše Guardian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor Human Rights Watcha za Europu i središnju Aziju, Hugh Williamson, poslao je otvoreno pismo predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, koje prenosimo u cijelosti:

"Poštovana predsjednice Kolinda Grabar-Kitarović,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ime organizacije Human Rights Watch želim od Vas zatražiti da naredite istragu nezakonitih protjerivanja migranata od hrvatskih graničnih policajaca, kao i da se s takvim postupcima prestane. U intervjuu za švicarsku TV SRF od 9. srpnja, priznali ste da hrvatska granična policija nezakonito protjeruje migrante u Bosnu i Hercegovinu, kao i da u nekim slučajevima primjenjuju silu. To je u suprotnosti s prethodnim nijekanjima hrvatskih službenika, ali u skladu s nalazima organizacije Human Rights Watch, agencije UN-a za izbjeglice i drugih organizacija.

Vraćanje migranata po kratkom postupku iz članice Europske unije u zemlju koja nije članica bez prethodnog razmatranja pružanja zaštite i uz primjenu sile krši nekoliko zakona Europske unije, kao i UN-ovu konvenciju o izbjeglicama. Priznanje da hrvatski službenici sudjeluju u takvim pothvatima znači da postoji dužnost da se provede istraga kako bi odgovorni odgovarali za te postupke, i da se osigura da se oni ne ponove. Tijekom istraživačke misije u Bosnu i Hercegovinu u studenome 2018., HRW je zabilježio zabrinjavajuće probleme u postupcima hrvatske granične policije i njihovom protjerivanju azilanata i drugih migranata na granicama s BiH. U mnogim slučajevima takva protjerivanja su uključivala i nasilje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prenijeli smo naša saznanja hrvatskom Ministarstvu unutarnjih poslova u prosincu. U svom odgovoru od 4. prosinca, ministar unutarnjih poslova negirao je sve optužbe za protjerivanje i nasilje. Na sastanku 20. svibnja s gđom Terezijom Gras, glavnom tajnicom u MUP-u, HRW-u je rečeno da se protjerivanja ne događaju, da su sva vraćanja migranata u BiH u skladu s hrvatskim i zakonima EU-a, i da su naši dokazi temeljeni na izmišljenim pričama. Gđa Gras je također optužila aktiviste da se predstavljaju kao hrvatski granični policajci i podvrgavaju migrante nasilju da bi od hrvatske policije učinili negativce.

Saznanja HRW-a idu u prilog već postojećim izvještavanjima o nasilju. Visoki predstavnik UN-a za izbjeglice izvijestio je u kolovozu 2018. o optužbama da hrvatska policija po kratkom postupku vraća migrante u BiH, kao i optužbama za nasilje i krađe. Visoki predstavnik Vijeća Europe za ljudska prava pozvao je vašu Vladu da istraži sve navode o nasilju i vraćanju migranata. Slično tome, u ožujku je Amnesty International objavio izvještaj, u kojemu izražava istu zabrinutost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HRW je prethodno iskazao zabrinutost oko nasilnih vraćanja azilanata i drugih migranata na granici Hrvatske i Srbije u studenome 2016., kada je MUP u svom odgovoru ponovno negirao sve navode. Pozivamo vas da osigurate da odgovorne vlasti u Hrvatskoj bez odgode poduzmu korake da se okončaju nezakonita i nasilna protjerivanja, kao i da njihovi postupci i zakoni budu u skladu s međunarodnim i zakonima Europske unije o izbjeglicama", stoji u pismu koje potpisuje Hugh Williamson.

Predsjednica odbacila navode

Predsjednica Grabar-Kitarović u međuvremenu je reagirala i demantirala tvrdnje svjetskih medija. "Oštro odbacujem pokušaj reinterpretiranja izjava vezanih uz pitanja zaštite hrvatskih granica od ilegalnih migracija...Sigurnost je temeljni uvjet stabilnosti i razvoja Hrvatske i samim time jedna od mojih ključnih zadaća. To su činjenice koje nikakve igre riječi, krivi prijevodi ili iz konteksta izvučeni dijelovi izjava ne mogu i neće promijeniti”, poručila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo