Nova ekipa, nova motivacija /

Hrvatska lov na europsko zlato započinje s mladom ekipom i novim izbornikom

Image
Foto: Vijesti.hr

Hrvatski rukometaši su dva puta bili olimpijski pobjednici (1996, 2004), jednom svjetski prvaci (2003), a tri puta osvajači zlata na Mediteranskim igrama (1993, 1997, 2001). U bogatoj kolekciji medalja nedostaje tek europsko zlato. Novu priliku imat će od danas do 31. siječnja kada je u Poljskoj 12. europsko prvenstvo

15.1.2016.
15:22
Vijesti.hr
VOYO logo

Premda je u svojoj povijesti osvojila čak 17 medalja na velikim međunarodnim natjecanjima, hrvatska rukometna reprezentacija nikada nije osvojila europsko zlato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski rukometaši su dva puta bili olimpijski pobjednici (1996, 2004), jednom svjetski prvaci (2003), a tri puta osvajači zlata na Mediteranskim igrama (1993, 1997, 2001). U bogatoj kolekciji medalja nedostaje tek europsko zlato. Novu priliku imat će od danas do 31. siječnja kada je u Poljskoj 12. europsko prvenstvo.

Image
Foto: Jelena Bagarić/Vijesti.hr

Rukomet

Jelena Bagarić/Vijesti.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je do sada osvojila četiri medalje na europskim prvenstvima - po dva srebra (2008, 2010) i po dvije bronce (1994, 2012). Na posljednjoj europskoj smotri 2014. u Danskoj ostali smo bez odličja. U susretu za broncu hrvatsku vrstu koju je vodio izbornik Slavko Goluža pobijedila je Španjolska 29-28.

Image
Foto: Vijesti.hr

Jelena Bagarić/Vijesti.hr

"Svjestan sam obaveza i očekivanja u Poljskoj. Bilo je određenih problema tijekom priprema, ali ja kao izbornik vjerujem u naše igrače. Najvažnije je da je dobra atmosfera u ekipi", poručio je izbornik Željko Babić uoči početka turnira.

Hrvatska EP u Poljskoj otvara u petak, 15. siječnja, utakmicom protiv Bjelorusije, a u našoj skupini su još Island i Norveška.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rukomet se u Europi igra izjednačeno i odlučivat će jedna lopta, jedna obrana vratara ili jedna sudačka odluka. Prvi protivnik nam je Bjelorusija, koja je dinamična i brza momčad, imaju čvrstu 6-0 obranu s malo sporijim igračima, te agresivnu 5-1 koja se pretvara u 3-3. Prva utakmica je uvijek teška, ali Bjelorusija je ipak ispod Norveške i Islanda," dodao je izbornik. 

Image
Foto: Jelena Bagarić/Vijesti.hr

Željko Babić

Jelena Bagarić/Vijesti.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlato brane Francuzi koji su prije dvije godine u finalu deklasirali Dance 41-32. Francuzi su 'stroj', fizički moćni, sjajno uigrani, a predvodi ih ponajbolji rukometaš svijeta Nikola Karabatić. U krugu kandidata za zlato su već tradicionalno Španjolci i Danci, a stručnjaci u krug kandidata za prvo mjesto guraju i Šveđane. Daleko bi mogao dogurati i domaćin Poljska koji će sasvim sigurno imati sudački 'vjetar u leđa'.

Image
Foto: Jelena Bagarić/Vijesti.hr

Rukomet

Jelena Bagarić/Vijesti.hr

Na dosadašnjih 11 europskih prvenstava najuspješniji su Šveđani sa četiri zlata. Francuzi su tri puta bili europski prvaci, a Danci dva puta. Zlato su još osvojili Rusija i Njemačka.

Hrvatsku će na EURU predstavljati vratari Mirko Alilović (Veszprem), Ivan Stevanović (PPD Zagreb), krilni igrači Manuel Štrlek (Kielce), Antonijo Kovačević (PPD Zagreb), Ivan Čupić (Kielce) i Zlatko Horvat (PPD Zagreb), pivoti Ilija Brozović (HSV), Krešimir Kozina (Flensburg), Marino Marić (Melsungen), te vanjski igrači Marko Kopljar (Barcelona), Luka Šebetić (PPD Zagreb), Domagoj Duvnjak (Kiel), Igor Karačić (Vardar), Luka Cindrić (Vardar), Marko Mamić (Dunquerqe), Ivan Slišković (Veszprem) i Jakov Gojun (Fuschse Berlin).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo